Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar yaz döneminde üçüncü haftada da saldırıdan kurtulmayı başardı, ancak henüz rahata kavuşmuş değil.

ABD para birimi euro karşısında geçen hafta, küresel hisse senedi satış dalgasının yatışması ve verilerin ABD ekonomisinin ivme kazanmakta olduğunu göstermesinin ardından, yedi ayın en düşük seviyesini gördükten sonra toparlandı ve önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kazandı. Fed politika yapıcıları, finansal piyasa volatilitesinin merkez bankasını yaklaşık 10 yıldır yapacağı ilk faiz artırımından alı koyup koymayacağına ilişkin farklı fikirler öne sürdü. Yetkililer önümüzdeki iki hafta boyunca açıklancak ve aralarında 4 Eylül'deki tarım dışı istihdam da bulunan verilerin ekonominin yüksek fazilere hazır olupolmadığını göstereceğini vurguladı.

Toronto'da USForex Inc. dealerı Lennon Sweeting, "Doların yükselişi, ABD ekonomisinden gelen veriler ile uyumlu," dedi ve "Asıl konu, Fed'in elinde, Temmuz ayında olmayan çok fazla yeni verinin olması. Fazi artırımı konusunda geri adım atıp atmayacaklarını görmek ilginç olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar euro karşısında geçen hafta, Pazartesi günü Ocak ayından bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, yüzde 1.8 değer kazanarak 1.1185 seviyesine geldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta yüzde 0.7 yükseldi. Böylelikle endeks, 11 Ağustos'ta Çin'in yuanı beklenmedik bir şekilde devalüe etmesi ve ardından volaitilitenin piyasaları sarsması ile birlikte küresel hisse senedi satış dalgasını tetikllemesinden bu yana ilk kez haftalık bazda yükseldi.

Yüksek Olasılık

Traderlar, Fed'in Aralık ayındaki toplantısında faiz artırma olasılığını yüzde 59'a çıkardılar. Bu olasılık 25 Ağustos'ta yüzde 46 seviyesindeydi. Eylül ayında faiz artırımına gidileceği olasılığı ise yüzde 38. Bu hesaplama, efektir fed fonları faizinin (politika faizi) ilk faiz artırımı sonrası ortalama yüzde 0.375 seviyesinde olacağı varsayımına dayanıyor.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, tarım dışı istihdam Ağustos ayında artmaya devam edecek ve işsizlik oranı yüzde 5.2'ye düşecek. Ortalama saatlik kazançlardaki artışların düşük kalmaya devam etmesi bekleniyor ve bu durum, yüksek enflasyona yol açacak ücret artışlarının üzerinde fazla bir baskı olmayacağını işaret ediyor.

Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer Cuma günü yaptığı açıklamada, gelecek ayki toplantıda faiz artırımı için açık kapı bıraktı ve piyasa kargaşasından dolayı faiz artırımın geciktirilmesini isteyen kamp ile ekonominin faiz artırımına dayanacak kadar güçlü olduğunu savunan kamp arasında bir yerde durdu.

Fischer, "Karar vermeden önce iki haftamız var ve gelen verileri bekleyip görmemiz için zamanımız olacak" dedi.

Değişen Görünüm

New York Fed Başkanı William Dudley, piyasa kargaşasının Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gitmesini, birkaç hafta önceye göre, daha az zorunlu hale getirdiğini söyledi.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Cuma günü yaptığı açıklamada, tüketici fiyatlarındaki artışların Fed'in hedefi olan yüzde 2'nin oldukça altında kalmaya devam ettiğini, ancak ABD'de temel ekonomik göstergelerin "iyi göründüğünü" söyledi ve bu görüşler, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester'in Fed'in yıllık toplantısı için bulunduğu Jackson Hole, Wyoming'de yaptığı yorumlara benziyordu.

Perşembe günü açıklanan veriler, ABD'de gayrı safi yurtiçi hasılanın yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış rakamla yüzde 3.7 büyüdüğünü gösterdi ve bu rakam, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tümünün tahminlerinden daha yukarıdaydı.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli Döviz stratejisti Khoon Goh, "ABD ekonomik verileri güçlü çıkmaya devam ederse ve eğer piyasalar istikrarlı seyrini sürdürürse, faiz artırımının tekrar masaya geleceğini düşünmek durumundasınız. Bu da doalr için olumlu" dedi.