Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Başbakanı Li Keqiang, merkez bankasının para birininin bu ay yüzde 2.8 devalüe olmasına izin vermesinin ardından, yuanın sürekli değer kaybetmesi için bir neden olmadığını söyledi.

Devlet Konseyi'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Li, yuanın temel olarak "makul ve debge seviyesinde" istikrarlı seyredebileceğini kaydetti. Li, Cuma günü devlet konseyi toplantısında yorumlarda bulundu.

Güveni artırmaya yönelik bu açıklama, merkez bankasının 25 Ağustos'ta, 1996'dan bu yana görülen en büyük hisse senedi satış dalgasını durdurmak için,  politika faizinin Kasım'dan bu yana beşinci kez düşürmesi ve bankalara uygulanan zorunlu karşılık faizini düşürmesinin ardından geldi. Deflasyon riskleri, aşırı kapasite ve borç yükü, 1990'dan bu yana en yavaş büyümesini göstereceği tahmin edilen Çin ekonomisi için yük oluşturmaya devam ediyor.

Li, açıklamasında, Çin'in proaktif maliye politikası ve temkinli para politikası yürütmeye devam edeceğini ve ekomomi üzerindeki aşağı baskılaarla mücadele edebilmek için "daha hassas" tedbirler alacağını ifade etti. Açıklamaya göre, hükümet bölgesel ve sistematik riskleri önleyeceği kaydedildi.

Perşembe günü müdahalenin kamuoyuna duyurulmamasından dolayı adlarını açıklamayan konu hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, politika yapıcılar, 3 Eylül'de II. Dünya Savaşı'nda Japonya karşısında kazanılan zaferin 70'nci yıldönümü için düzenlenecek askeri tören öncesi, hisse senetlerine istikrar kazandırmak istiyor.

Şanghay Bileşik Endeksi, Perşembe günü seansın son bir saatinde görülen yüzde 5'lik yükselişin ardından,  Cuma günü yüzde 4.8 ralli yaparak 3,232.35 puandan kapandı. Bu hareketlere karşın endeks halen Haziran ayındaki zirvesinin yüzde 37 altında.

Yuan Şanghay'da Cuma günü dolar karşısında yüzde 0.33 ile 19 Mart'tan bu yana en büyük gün içi yükselişin göstermesinin ardından, yüzde 0.26 yükselişle 6.3885 seviyesinden kapandı.