Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Fed yetkililerinin, Eylül ayının ortalarında Büyük Resesyon'dan bu yana ilk faiz artırımına gidip gitmeme kararının alınacağı toplantıda yoğun tartışmalar yaşaması bekleniyor.

Düşük enflasyon, piyasa kargaşası, süregelen istihdam artışı,  güçlü ikinci çeyrek ekonomik büyüme ve Çin'deki devalüasyonun etkileri ile birlikte, karar almak kolay olmayacak.

MarketWatch, bu ortamda, Fed yetkililerinin konu ile ilgili yorumlarını derledi. Bu yorumların bazıları Cuma günü yapılırken, diğerleri ise Haziran ayından bu yana gerçekleştirilen konuşmalardan derlendi ve bu yüzden yetkililerin şimdiki görüşlerini yansıtmayabilir.

Son konuşmalara bakıldığında Fed yetkililerinin konumları şöyle;

Oy Hakkı Olanlar

Başkan Janet Yellen, Jackson Hole'da yoktu ve Kongre'ye Temmuz ayında, bu yıl bir faiz artırımının yerinde olacağını söyledi.

Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Cuma günkü mülakatta, faiz artırımının daha fazla ya da daha az zorunlu olduğunu söylemek için çok erken olduğunu kaydetti. Fischer, Eylül ayında faiz artırımı için durumun "oldukça güçlü" olduğunu, ancak bunun kesin olmadığını belirtti. Fischer ayrıca, enflasyonun yüzde 2 hedefine çıkacağına olan güven seviyesinin "oldukça yüksek" olduğunu kaydetti. Fed Başkan Yardımcısı Cumartesi günü Jackson Hole'da konuşma yaptı.

Guvernör Lael Brainard, Haziran ayında yaptığı açıklamada, Fed'in işgücü piyasasında iyileşmeyi ve enflasyondaki yükselişi gösterebilmesi için verilere zaman vermesi gerektiğini söyledi.

Guvernör Jerome Powell, Ağustos başında yaptığı açıklamada, Eylül ayında bir faiz artırımını destekleyip desteklememe konusunda emin olmadığını kaydetti.

Guvernör Daniel Tarullo, Haziran ayında yaptığı değerlendirmede, ABD ekonomisinin ivme kaybettiğini söyledi.

New York Fed Başkanı William Dudley, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, faiz artırımının birkaç hafta öncesine göre "daha az zorunlu" olduğunu ifade etti.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Temmuz ayında yaptığı değerlendirmede, gelecek yılın ortasına kadar faiz artırımı istemediğini kaydetti.

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, gelecek ay, "Daha Fazla Ertelemeye Karşı Durum" başlıklı bir konuşma yapacak.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, Eylül ayında faiz artırımı ihtimalini yarı yarıya görüyor.

San Francisco Fed Başkanı John Williams, Haziran ayında yaptığı konuşmada, bu yıl iki faiz artırımı beklediğini söyledi.

Oy Hakkı Olmayanlar

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, faiz artırımı taraftarı ve piyasa volatilitesinin faiz artırımını geciktirmemesi gerektiğini söyledi.

Kansas City Fed Başkanı Esther George, Eylül ayında faiz artırımı yapılması taraftarı, ancak kargaşanın kararı karmaşık hale getirdiğini söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, ABD ekonomisinin faiz artırımını destekleyebileceğini, ancak tüm verileri değerlendirmek istediğini belirtti.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Temmuz ayı başında, Eylül'de bir faiz artırımı gelebileceğini söyledi.

Minneapolis Fed Başkanı Narayana Kocherlakota, daha fazla gevşemenin düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, para politikası konusunda kamuoyuna açık bir yorumda bulunmadı.

Dallas Fed Başkanı Robert Steven Kaplan, para politikası konusunda kamuoyuna açık bir yorumda bulunmadı.