Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, Fed yetkililerinden gelen değerlendirmeler ile ABD’de faizlerin Eylül ayında artırılabileceği spekülasyonları yapılmasının etkisiyle geriliyor. Topix Endeksi, 3 yıldan uzun bir sürenin en büyük aylık düşüşünü kaydetmeye hazırlanıyor.

Toyota Motor Corp., güçlenen yenin ihracatçıları olumsuz etkilemesi ile yüzde 1.6 geriledi. İletişim ekipmanları üreten Oki Electric Industry Co., Goldman Sachs Group Inc.’in tavsiyesini düşürmesinin ardından yüzde 5.8 değer kaybetti. Mitsubishi Chemical Holdings Corp., yatırımcının geçtiğimiz üç seanstaki yüzde 13’lük rallinin ardından kar satışına gitmesi ile yüzde 3.5 düşüş gösterdi. Suzuki Motor Corp. yüzde 1.5 prim yaptı.

Topix Endeksi, yüzde 2.1 gerileyerek Tokyo saati ile 1,531.93 puan oldu. Endeks Ağustos ayında yüzde 7.7’lik bir düşüş ile Mayısa 2012’den bu yana en büyük gerilemeyi kaydetmeye hazırlanıyor. Nikkei 225 Stock Average yüzde 1.2 gerileyerek 18,901.51 puana geldi ve yüzde 8.2’lik aylık bir kayıp vermeye ilerliyor. Yen dolar karşısında yüzde 0.4 güçlenerek 121.18 yenden işlem gördü ve 4 günlük düşüş dönemini sonlandırdı. ABD endeks vadelileri, Jackson Hole’de bir araya gelen Fed yetkililerinin enflasyonun yükselme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmeleri ile geriliyor. Fed yetkililerinin değerlendirmelerinin ardından yatırımcıların faiz artırımının Aralık’a kadar ertelenebileceğine yönelik beklentileri düşüş gösterdi.

Tokyo’daki Okasan Securities Co. baş hisse senedi stratejisti Shoji Hirakawa, “Eylül ayından faiz artırımı geleceği korkusu hisselerde satışları artırabilir” dedi.