Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(08.00'da güncellendi)

Çin hisseleri, traderların devlet desteği seviyesini değerlendirmeleri ile 3 günden bu yana ilk kez gerileme gösteriyor.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 2.6 gerileyerek yerel saat ile 11.30’da 3,148.08 puan oldu ve Ağustos ayı kaybını yüzde 1.4’e taşıdı. Citic Securities Co., Xinhua Haber Ajansı’nın şirket yöneticilerinin içeriden bilgi sızdırıldığı şüphesiyle durdurulduğunu haberleştirmesinin ardından yüzde 7.9 geriledi. Gree Electric Appliances Inc., şirket karının yılın ilk yarısında büyük bir değişiklik göstermemesinin ardından yüzde 7.9 değer kaybetti.

Çin hisselerinde bu ay görülen dalgalanmalar, dünya genelinde traderları sarstı. Traderlar öte yandan dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki politika aksiyonları öngörmekte güçlük çekiyor. Hisse senetleri, otoritelerin bu hafta yapılacak resmi geçit töreni öncesinde piyasaları desteklediği spekülasyonu ile Perşembe ve Cuma günü yaklaşık yüzde 10 ralli yaptı. Çin Başkanı Xi Jinping, II. Dünya Savaşı zaferi geçit törenine katılacak.

Şanghay’daki Shenwan Hongyuan Group Co. satış traderlarından  Gerry Alfonso, “Devlet bağlantılı fonlar tarafından yapılan hisse senedi alımları ile ilgili yüksek seviyede kafa karışıklığı var. Açıklamalar oldukça sınırlı dolayısıyla ne yaptıklarını kesin şekilde bilmek imkansız” dedi.

Hükümet, 1996’dan bu yana görülen en büyük satış dalgasını sonlandırmak için Perşembe günü hisse senedi müdahalelerine ivme kazandırmıştı. Piyasaları desteleme çabası, geçit törenine hiçbir şeyin gölge düşürmemesini sağlama çabası olarak görülüyor. Hükümet, söz konusu töreni yükselen askeri ve politik gücünü göstermek için kullanacak.

(08.00'da güncellendi)