Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Financial Times'in haberine göre Çin hükümeti büyük çaplı satım alımlar yoluyla Borsaları destekleme politikasını sonlandırıyor. Üst düzey hükümet yetkililerine göre piyasada istikrarı bozanların bulunması ve cezalandırılmasına odaklanılacak.

Son iki ayda devlete ait yatırım fonları ve kurumlar borsalardaki düşüş durdurmak için yaklaşık 200 milyar dolar harcadı. Buna rağmen Çin borsaları haziran ortasındaki zirvesinden yaklaşık yüzde 37 aşağıda.

Çin'de üst düzey bir düzenleyici kurum yetkilisi Çinli liderlerin kamuoyuna çok fazla bilgi vererek borsaları kurtarma sürecini kötü idare ettikleri hissine kapıldıklarını belirtti. Piyasalarda geçen hafta küresel bir satış dalgasına da yol açan çöküşte yetkililerin açık bir biçimde hisse alımından kaçınacağının belirtilmesinin de etkili olduğu söyleniyor.

Haftanın başında piyasalardaki çöküşü kenardan izleyen Çin hükümeti perşembe günü kapanışa yakın hisse alımlarına tekrar başlayarak düşük oranda ekside olan borsayı yüzde 5 yukarı taşımıştı. Borsa cuma günü de yüzde 5 artmıştı.

Bu müdahaleler bu hafta yapılacak Japon işgaline karşı elde edilen zaferin 70. yıl dönümü kutlamaları öncesinde hükümetin dikkatleri piyasalardan çekmek istemesi olarak yorumlandı. Ancak yetkililer bu durumun bir anomali olduğunu ve hükümetin hisse alımlarından uzak duracağını belirtti. Çin hükümeti bunun yerine piyasa hareketlerine neden olanları yakından izleyecek. Çin polisi bu kapsamda geçen hafta 11 kişiyi yasadışı piyasa aktivitesinde bulunma suçlamasıyla tutukladı.