Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

altında yükseliş bekleyen yatırımcılar, finans piyasalarını sarsan kargaşanın kıymetli metalde fiyatları yeniden canlandıracağını umarak altına yöneldi. Ancak hata etti.

New York’taki vadeliler, küresel hisselerin 2 yılın en düşük seviyesine gerilemesine rağmen ralli yerine üst üste 4 seans düşüş gösterdi. Altın böylece hisse senetlerindeki erimeye karşı sığınak sağlamadı. Kıymetli metalde volatilite hisse senedi türbülans göstergesi ile birlikte yükseliş gösterdi ve bu durum, altının güvenli bir varlık olarak görünümünü zayıflattı. Hisse senetleri toparlanmayı başlarken, altın ABD ekonomisinin yükselişe geçtiği sinyali veren verilerin etkisiyle düşüşü sürdürdü.

Altın yatırımcıları için son iki yıl zor geçti ve kıymetli metal Nisan 2013’te ayı piyasasına düşmüştü. O zamandan bu yana altın fonlarının değerinden 52 milyar dolardan fazla bir miktar silindi. Para yöneticileri geçtiğimiz hafta, vadelilerin bir ayın en kötü düşüşünü göstermesinden hemen önce, yükseliş beklentisi ile açtıkları net uzun pozisyonları Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkardı. İnatçı bir şekilde düşük seyreden enflasyon ile birlikte ABD para politikasının sıkılaştırılacağına yönelik ihtimal kıymetli metaldeki yükselişe engel oluyor.

Deltec International Group baş yatırım yetkilisi Atul Lele, “Son volatilite turu altın için iyi bir test oldu ve altın güvenli liman olarak cazibesiz hale gelmesinden bu yana pek bir değişiklik göstermedi” dedi.

Altın vadelileri, Comex’te geçtiğimiz hafta yüzde 2.2 gerileyerek ons başına 1,134 dolara indi. MSCI Tüm Dünya Hisse Senedi Endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 1.8 artış gösterdi.

Spekülatörler 25 Ağustos’ta sona eren haftada yükseliş beklentisi ile açtıkları net uzun pozisyonları 44,271 ile 3 katından yükseğe çıkardı. Uzun pozisyonlar üst üste 3 hafta yükseliş kaydederek Ocak ayından bu yana en uzun süreli artış dönemini kaydetti.