Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed’in faiz oranlarını Eylül ayında artıracağına yönelik olasılık, tahvil piyasasının işaret ettiğine göre, tekrar canlandı.

Merkez bankasının gösterge faiz oranına ilişkin aksiyonlarına en çok duyarlı olan 2 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinde faiz Ağustos ayında yükselişi 5. aya taşıdı. Tahvil faizinin en son böyle uzun bir artış dönemi kaydettiği yıl 2006’ydı. Fed en son faiz artırımını 2006 yılında yapmıştı.

Traderlar, iki hafta önceye kadar Eylül ayı beklentisi üzerinde duruyordu. Ancak Çin hisselerindeki satış dalgasının küresel hisseleri aşağı çekmesi Fed’in faiz artırımını erteleyeceği spekülasyonları yarattı. Hisse senetleri şu sıralar istikrarlaşmış durumda ve Fed’in faizleri gelecek ay artıracağı ihtimali yükseliyor. Fed Başkan Yardımcı Stanley Fischer, 29 Ağustos’ta Jackson Hole’de yaptığı değerlendirmede politika yapıcıların borçlanma maliyetlerini gelecek ay artırmaya açık olduğu sinyali verdi.

Tokyo’daki SMBC Nikko Securities Inc. kıdemli piyasa ekonomisti Hiroki Shimazu, “Çin ekonomisi ile ilgili pek çok belirsizlik bulunuyor. Fed’in artışı gitmek istediği kesin. Eylül, faiz artırımı için en yüksek ihtimalli ay olarak görülüyor. ABD ekonomisi gerçekten güçlü” dedi.

2 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi Tokyo saati ile 10.34’te yüzde 0.72 seviyesinde yatay bir seyir izledi. Ağustos 2017 vadeli yüzde 0.625 faizli tahvilin fiyatı 99 25/32 oldu. Faiz Mart sonundaki yüzde 0.56 seviyesinden yükseliş gösterdi.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi yüzde 2.17 seviyesinde büyük bir değişiklik göstermedi.

Fischer, Wyoming Jackson Hole’deki toplantıda, “Enflasyonun düşük olması ile birlikte genişlemeci politikayı kademeli bir şekilde kaldırabiliriz. Ancak para politikasının reel aktiviteyi kayda değer bir gecikme ile etkilemesi dolayısıyla sıkılaştırmaya başlamak için enflasyonun yüzde 2’ye ulaşmasını beklememeliyiz” diye konuştu.

Bloomberg’in derlediği verilere göre vadeliler, Fed’in Eylül ayında harekete geçmesi ihtimalinin 28 Ağustos itibarıyla yüzde 38 ve yıl sonunda harekete geçmesi ihtimalinin yüzde 60 olduğunu gösteriyor.