Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:30'da güncellendi)

Altın, Çin ekonomisinde yavaşlama endişelerinin küresel finans piyasalarında satış dalgası getirmesi ve yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelmesini sağlamasının, ABD'de faizlerin artırılacağına yönelik beklentileri dengelemesi ile birlikte, iki ay süren kayıplarını durdurmaya yöneldi.

Spot altın, Cuma günkü sevciyesi olan ons başına1,133.60 dolardan, bugün Singapur saati ile 15:50'de 1,333.63 dolara geldi. Metal geçen hafta yüzde 2.3 düştü. Fiyatlar Ağustos ayında, Çin'deki sürpriz devalüasyonunun dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde kötüleşmenin daha önce düşünülenden daha derin olabileceği endişelerini artırmasının ardından yüzde 3.5 yükseldi ve Ocak ayından bu yana en büyük aylık kazancına yöneldi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, 27 Ağustos itibariyle bir ayın en yüksek seviyesine çıkarken, küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Mayıs 2012'den bu yana en kötü aylık performansına yöneldi ve 22 ham maddeden oluşan Bloomberg Emtia Endeksi düşüşünü ikinci aya taşımaya hazırlanıyor. Bloomberg Emtia Endeksi'nde Ağustos ayında yalnızca yağsız domuz eti altından daha iyi performans gösterdi. Finans piyasalarındaki kargaşa ABD para politikasına ilişkin görünümü belirsiz hale getirdi. Traderlar, Fed'in Eylül ayında faiz artırımına gitme olasılığını yüzde 38 olarak görüyor. Bu ihtimal iki hafta önce yüzde 48 seviyesindeydi.

Sydney'de Mine Life Pty. kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, "ABD'de kısa vadede faiz artırımı olacağına ilişkin beklendinin düşük olduğunu düşünüyorum," dedi ve "Fed faizler konusunda sıkı konuşmalar yapmaya devam ediyor, ancak gerçekte, ABD ekonomisinin Fed'imn risk alması için yeterince güçlü olduğunu sanmıyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Altın, ABD'de parasal koşulların sıkılaştırılacağına yönelik beklentinin, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltması ile birlikte, bu yıl halen yüzde 4.3 aşağıda. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, 29 Ağustos'ta yaptığı konuşmada, enflasyonun hızlanacağına yönelik "iyi nedenler" olduğunu kaydetmesinin ardından, gelecek ayki toplantıda faiz artırımına açık kapı bıraktı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 gerileyerek ons başına 1,133 dolara inmesine akrşın bu ay halen yüzde 3.5 yukarıda. Spekülatörler, Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, 25 Ağustos ile biten haftada, net uzun pozisyon (yükseliş beklentisi iel açılan pozisyon) sayısını üç katından fazla artırarak 44,271 kontrata çıkardı.

Çin'de, Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 daflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.2 tırmanarak ons başına 233.75 yuana (ons başına 1,139.58 dolar) ulaştı.

Spot gümüş yüzde 0.5 düşüşle ons başına 14.523 dolara indi ve bu ayı yüzde 1.8 düşüşle geçerek kayıplarını üçüncü aya genişletmeye yöneldi. Spot platin yüzde 1.4 düşerek ons başına 1,003.81 doalra indi ve Nisan'dan bu ayan ilk aylık kazancını bir miktar azalttı. Palladyum fazla değişmeyerek ons başına 588.10 dolarda kaldı ve düşüşünü dördüncü aya taşımaya yöneldi.

(13:30'da güncellendi)