Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:20'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, Çin'in piyasaları desteklemeye yönelik çabalarının başarısız olacağı endişeleri ile, küresel hisse senetlerinin üç yılı aşkın sürenin en kötü ayını geçirmesine sebep olan yenilenen satış dalgasına katıldı.

Standard & Poor's 500 Endeksi Ağustos ayı kayıplarını genişletirken, Avrupa hisse senetleri son dört yılın en kötü performansına yöneldi ve Çin hisse senetleri 2008'den bu yana en büyük satış dalgası ile karşılaştı. Yatırımcılar bu ortamda yenin güvenliğine sığınırken, petrol boğa piyasasına girdi ve emtia grubunu yukarı çekti.

Çin'in büyümesindeki yavaşlamaya ilişkin endişeler, Fed yetkililerinin gelecekay faiz artırımına gitmeye hazırlandıklarını işaret etmeleri ile birlikte, küresel büyümeyi olumsuz etkileyecek. Ham petrol 24 Ağustos'ta gördüğü dip seviyeden bu yana yüzde 29 değer kazandı ve düşük enflasyonuın süreceği endişelerini azalttı.

Eppstein, Almanya'da, MPPM EK işlemler müdürü Guillermo Hernandez Sampere, "Piyasalar halen Çin haberlerini hazmediyor ve Çin'den kaynaklanan belirsizlikler henüz bitmemiş görünüyor," dedi ve "Bu yüksek volatiliteden kaynaklanabilecek bir panik, yatırımcıları piyasa dışında tutar. Fed'in ne zaman faiz artırımına gideceğine ilişkin açık bir mesaj yok" şeklinde konuştu.

S&P 500 Endeksi New York saati ile 15:00'te yüzde 0.8 aşağıda seyrediyordu ve Ağustos ayı kaybını yüzde 6.2'ye genişletti. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.6 düşerken, Avrupa hisse senetleri dört yılın en kötü aylık performansına yöneldi. ABD ham petrolü yüzde 7'nin üzerinde değer kazandı ve enflasyonun yükselebileceği beklentilerini güçlendirdi. Yen son beş günde ilk kez güçlendi.

Küresel hisse senetlerinin toplam değeri Ağustos ayında, Çin ekonomisinin daha önce düşünüldüğünden daha kötü durumda olabileceği endişelerinin, küresel büyümenin ABD faiz artırımı ile başa çıkamayacağı kaygıları ile birleşmesinden dolayı 5 trilyon doların üzerinde eridi. Bu durum, hisse senetleri ve petrolden, güvenli liman olarak bilinen ten ve tahvillere, neredeyse tüm piyasalarda sert fiyat hareketlerine neden oldu. Eylül ayında faiz artırımına gidileceğine ilişkin bahisler, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in, enflasyonun hızlanacağına ilişkin "iyi nedenler" var şeklindeki yorumundan sonra arttı.

(22:20'de güncellendi)