Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yuan, Başbakan Li Keqiang’ın devalüasyonu takiben para birimine destek sinyali vermesi ile yükselişi 4. güne taşıyarak, 1994’ten bu yana en büyük aylık kaybı azaltıyor. Yuanın 11 Ağustos’ta devalüe edilmesi küresel piyasaları sarsmış ve dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde güveni baltalamıştı.

Yuan dolar karşısında yüzde 0.16 yükselerek Şanghay saati ile 12.03’te 6.3781 seviyesinden işlem gördü. Yuan geçtiğimiz 4 seanstaki yükselişi böylece yüzde 0.5’e genişletmiş oldu. Çin’in para birimi Ağustos ayı kaynını yüzde 2.7’te düşürdü.

Li, geçtiğimiz haftanın sonunda “Yuandaki düşüşlerin sürmesi için bir temel yok” dedi. Li, “temel olarak, istikrarlı, makul ve denge seviyesi” gibi sözcükler kullanarak, yatırımcıları sakinleştirme çabası gösterdi. Yuanın değer kaybı gösterdiği dönem, ülke merkez bankasının yeni ve daha piyasa odaklı bir döviz kuru sistemine geçiş taahhüdünü test etmişti.

Singapur’daki Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomistlerinden Tommy Xie, “Hükümetin sözel müdahalesi piyasa güvenini iyileştirdi. Yatırımcılar, hisse senedi piyasasının çalkantıda olması ile birlikte otoritelerin yuanı dolar karşısında 6.4 seviyesi civarında istikrarlaştırma kapasitesine sahip olduğuna güveniyor” dedi.