Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır New York’ta Haziran’dan beri en büyük haftalık artışından geriliyor. Yatırımcılar hafta sonu merkez bankalarından gelen enflasyon yorumlarını değerlendiriyor. Salı günü açıklanacak verinin Ağustos ayı için Çin’in imalat sanayinde daralmaya işaret etmesi bekleniyor. Metaller Londra’daki resmi tatilden ötürü işlem görmedi.

New York ve Şanghay’da bakır, İngiltere, ABD ve Euro Bölgesi’nin ileri gelen bankacılık yetkililerinin enflasyonun artmasını beklediklerini ifade etmelerinin ardından geçen haftaki yükselişlerini azalttı. Bu durumun ABD’de faiz oranlarının artırılması ihtimalini yükseltebileceği ifade edilirken, faizin artırılması dolardaki yükselişi desteklemesi ve emtia fiyatları üzerindeki baskıyı sürdürmesi beklenen bir hareket olarak görülüyor.

Aralık vadeli bakır kontratı Comex’te yüzde 1 düşerek Hong Kong’ta 10.30’da 2.3235 dolardan işlem gördü. Gösterge bakır kontratı, Cuma günü iki haftadan daha fazla bir sürenin en yüksek kapanışını yapmasının Şanghay’da yüzde 0.3 düştü.

Sanayi  metallerinin çoğu, ABD’de ekonomik büyümenin ivmelendiğini gösteren veriler ve Çin’in hisse senedi piyasalarında iki günlük yükseliş ile sona eren volatil 5 günün ardından geçtiğimiz haftayı yükseliş ile tamamladı. LME Endeksi’nde işlem gören baz metaller geçen hafta 9 hafta içerisinde ilk kez artış kaydetti.