Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Credit Suisse, Merkez Bankası'nın haftasonu aldığı likidite tedbirlerinin banka karları üzerinde etkili olabileeğini kaydetti.

Credit Suisse analisti Ateş Buldur, hazırladığı raporda, haftasonu açıklanan Türk Lirası bazında zorunlu karşılıklara uygulanan faizde artırıma gidilmesi kararının, Vakıfbank, Yapı Kredi ve Halkbank'ı "ortalama olumlu etkinin üzerinde" ve Garanti, Akbank ve İş Bankası'nı ise "ortalama olumlu etkinin altında" etkilenmesinin beklendiğini kaydetti.

Raporda, 2016 yılında bankaların vergi öncesi kazançlarına yıllıklandırılmış olumlu etkinin yüzde 0.8 ve 2016 yılı defter değeri üzerindeki etkinin yüzde 0.1 olabileceği kaydedildi.

Raporda, ayrıca, tedbirlerin, bankaların Türk Lirası mevduatlarında efektif fonlama maliyetini 15 baz puan düşüreceği vurgulandı.

Uzun vadelileri teşvik etmek için zorunlu karşılık oranlarında yapılan değişikliğin ise, raporda, "bankalar için mevcut ortamda çok kolay olamayabileceği ve tedbirin karlar üzerindeki etkisinin "çok küçük" olabileceği vurgulandı.

Raporda, öte yandan, Merkez Bankası Döviz piyasasında işlem limitlerinin artırılması tedbirinin, bankalar için fazla bir değişiklik getirmeyeceği, ancak Merkez Bankası'nın asıl amacının artırılan limitlerin algı etkisi olduğu kaydedildi.

-Bloomberg News-