Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (AMB) Mario Draghi, Fed’in bu yılki Jackson Hole sempozyumuna katılmamış olabilir ancak toplantıdan çıkan göz ardı etmesi mümkün değil; merkez bankaları enflasyona düşündükleri kadar yön veremiyor.

AMB Başkanı Draghi’nin tüketici fiyat artışını canlandıracağına söz verdiği teşvik programı yaklaşık 6 ay önce başlatıldı.  Ancak Euro Bölgesi, Çin ekonomisinin yavaşlama ve emtia fiyatlarının gerilemesi ile yeniden dezenflasyonal baskı ile karşı karşıya geliyor. Enflasyon, Pazartesi günü açıklanan verilere göre bu ay ivmelenme göstermede başarısız oldu ve Draghi Perşembe günü kurumun tahminlerini aşağı yönlü revize etmek zorunda kalabilir.

Fiyatlara yönelik en yeni riskler 19 üyeli Euro Bölgesi’nde manşet enflasyonun, ekonominin toparlanma göstermesine rağmen, hala hedefin oldukça altında olduğuna vurgu yapıyor. Bu durum, ABD, İngiltere ve diğer sanayileşmiş ülkelerde aynı görünüyor. Bu durumun AMB üzerinde 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) parasal genişleme (QE) programını artırması baskısı yaratıp yaratmadığı Draghi’nin karmaşık ekonomik tablo ile nasıl iletişim kurduğuna bağlı olacak.

Johns Hopkins ekonomi profesör5ü Jon Faust, “İnsanlar merkez bankalarının enflasyon üzerinde artık bir kontrolü olmadığını düşünüyor ve bu doğru değil. Enflasyon geri gelecek ancak mevcut ortamda bunun tam zamanlamasını söylemek çok daha zor” dedi.

AMB Haziran ayında fiyat artışlarının gelecek yıl ortalama yüzde 1.5 seviyesinde olacağı tahmininde bulunmuştu. AMB’nin 2017 yılı tahmini ise yüzde 18 seviyesindeydi. Ancak ekonomik zorluklar yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşılmasını zorlaştırabilir. AMB’nin Yönetim Kurulu 2 Eylül’de Franfurt’ta para politikasını belirlemek için bir araya gelecek. Draghi çeyrek dönemlik ekonomik tahminlerini ertesi gün basın toplantısında açıklayacak. Yönetim Kurulu üyesi Peter Praet dahil olmak üzere yetkililer gerektiğinde QE’yi genişletmeye hazır olduklarını belirtmişti.