Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya petrolünün yüzde 40'ını üreten OPEC, diğer petrol üreticileri ile, "adil ve makul fiyatları" bulmak için görüşmeye yeniden hazır olduğunu duyurdu. Petrol bunun üzerine son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Grup'un internet sitesinde bugün yayınlanan OPEC Bülteni'nin açılış yorumunda, "Hızlı bir çare yok, ancak eğer petrol sanayinin zorlukları ile hep birlikte yüzleşme istekliliği varsa, ardından gelecek için beklentiler, sektörde var olan herkesin son dokuz aylık dönemde yaşadıklarından çok daha iyi olmak zorunda," denildi. Açılış yazısında ayrıca, Organizasyon'un bazı durumlar üzerinde durması ile birlikte, diğer üreticilerle görüşmeye hazır" şeklinde açıklamada bulunuldu.

Ham petrol, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın öncülüğünde OPEC'in Cezayir ve Venezüela gibi diğer üyelerin fiyatları artırmak için arzı kısıtlamaya yönelik taleplerini reddetmesi ile birlikte, altı yılın en düşük seviyesine indi ve son bir yılda değerinin yarısını yitirdi. Grup, ABD, Kanada ve diğer ülkelerde artan üretimden dolayı, piyasa payını korumak için üretimini sürdürmek istiyor.

12 üyeli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), İran'ın dünya güçleri ile nükleer enerji konusunda anlaşmaya varmasının ardından petrol ihracanın serbest bırakılması ile birlikte fiyatların düştüğü bir ortamda, Haziran ayındaki son toplantısında da aynı kararı vermek durumunda kaldı ve üretimi Suudi Arabistan ve Irak'ın arzı artırmaları ile birlikte, son üç ayın ortalaması olan günlük 32 milyon varilin üzerine çıkardı. OPEC'in resmi günlük üretim hedefi 30 milyon varil.