Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

Yeni bir ay ve yine aynı hikaye. Tüm dünyada hisse senetleri, Çin'deki yavaşlama işaretlerinin azalmamasının etkisiyle düşerken, yen, altın ile birlikte değer kazandı.

Asya hisse senetleri, Çin'de imalat sanayi göstergesinin üç yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından, küresel bir satış dalgası başlattı. Avrupa hisse senetleri, bölgede daha zayıf bir büyümeyi işaret eden veriler sonrası bu dalgaya katılırken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, satışların ABD'ye de sıçrayabileceğini işaret ediyor. ABD'de hazine tahvilleri güvenli liman alımları ile değer kazanırken, petrol, boğa piyasasına girmesini sağlayan üç günlük yükselişin ardından geri çekildi. Yen önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında güçlendi ve dolar karşısında bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Brüksel'de KBC Asset Management yatırım yönetimi müdürü Dirk Thiels, "Küresel ekonomiye ilişkin endişelerimiz yenilendi," dedi ve "Biraz endişeliyiz. Şu an için piyasanın tabanının nerede olduğunu söyleyemezsiniz" şeklinde görüş bildirdi.

Dünya çapında hisse senetlerinin değerinde 5.7 trilyon dolarlık erimenin gerçekleştiği, küresel finans krizinden bu yana görülen en sert volatilite dönemlerinin birinin ardından, yatırımcılar Çin'in dünya ekonomisi üzerindeki etkisini görebilmek için ekonomik verileri izliyor. Fransa, Norveç ve Rusya'da imalat sanayi verileri düşerken, bugün açıklanan diğer veriler, Tayland'da tüketici fiyatlarının düştüğünü ve Endonezya'da enflasyonun yavaşladığını gösterdi. ABD'de açıklanacak imalat sanayi verisinin yavaşlama işaret etmesi bekleniyor.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, 2012'den bu yana en kötü aylık performansını gösterdikten sonra, New York saati ile 08:50'de yüzde 1 aşağıda seyrediyordu. Eylül'de vadesi dolacak E-mini S&P 500 vadeli kontratları, rekor volatilitenin gösterge endeksi Ağustos ayında yüzde 6.3 aşağı göndermesinin ardından yüzde 2.4 geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 2.6 düştü ve işlem hacmi, İngiltere piyasasının tatil sonrası yeniden açılması ile birlikte, son 30 günün ortalamasının üçte biri daha üzerindeydi. Madencilik sektörü alt gruplar arasında en fazla düşen sektör olurken, entia grubu düşüşünü yeniden başlattı.

Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2 ve Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içaren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 3 düştü. Çin'de resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ağustos ayında 49.7'ye geriledi ve Şubat ayından bu yana ilk kez 50 seviyesinin altıne indi. Hisse senedi regülatöre, Borsaya kote şirketlerde satın alma ve birleşme, hisse geri alımları ve yüksek nakit temettü ödemelerini teşvik edeceğini kaydetti.

Şanghay'da JK Life Insurance fon yöneticisi Wu Kan, "İmalat endeksi, ekonominin taban arama sürecinde olduğunu gösteriyor," dedi ve "Piyasa muhtemelen yakın zamanda yükselmeyecek" şeklinde konuştu.

(16:45'te güncellendi)