Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17.05'te güncellendi)

Petrolde 25 yılın en güçlü rallisi, ABD’de stokların arttığını göstermesi beklenen veri öncesinde duraksıyor.

Petrol vadelileri, Pazartesi günü itibarıyla sona eren üç günde yüzde 27 ile Ağustos 1990’dan bu yana en büyük yükselişi kaydetmesinin ardından New York’ta yüzde 1.9 geriledi. Energy Information Administration’ın Çarşamba günü açıklayacağı veri öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler ABD’de stokların geçtiğimiz hafta 700,000 varil artış gösterdiği tahmininde bulunuyor. OPEC, diğer küresel üreticilerle “adil ve makul fiyatlar” konusunda görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

Petroldeki artışta, küresel arz fazlası sorununun hafifleyeceği işaretleri ve ABD ve Çin ile ilgili yavaşlama endişelerinin yatışması etkili oldu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), “Arzı düşürerek fiyatları desteleme yükünü taşımayı kabul etmeyecek üye olmayan ülkeler de katkı sağlamak zorunda” açıklaması yaptı.

Zürih’teki UBS Group AG analistlerinden Giovanni Staunovo, “OPEC üyelerinin OPEC olmayan üyelere piyasayı dengelemek için üzerilerine düşeni yapmaları gerektiğini söylemesi yeni bir açıklama değil. Böyle bir politika değişikliğinin yetkililer yerine bir bülten aracılığıyla yapılması bir ilk olurdu” şeklinde konuştu.

Ekim vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 2.18 dolar kadar gerileyerek varil başına 47.02 dolar oldu ve Londra saati ile 12.27’de 48.28 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü 3.98 dolar yükselerek 49.20 dolara geldi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın 3 katından yüksek seyrediyor. Fiyatlar Ağustos’ta yüzde 4.4 yükseldi.

Ekim vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 2.45 dolar kadar veya yüzde 4.5 değer kaybederek varil başına 51.70 dolardan işlem gördü. Kontrat Pazartesi günü 4.10 dolar artış ile 54.15 dolar oldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 4.57 dolar seviyesinde.

(17.05'te güncellendi)