Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bill Gross üç hafta önce Çin’deki ekonomik kargaşanın uzun vadeli ABD Hazine tahvillerini destekleyeceğini söylemişti. Tahviller Ağustos ayında düşüş gösterirken, Salı günü Çin hisselerindeki satış dalgası ile birlikte gelen ralli, ABD tahvilleri karşısında iddiada bulunmak için erken olabileceğini gösteriyor.

Pimco Total Return Fund’u dünyanın en büyük tahvil fonu haline getiren Bill Gross, Çin’in yuanı devalüe etme kararının küresel ekonomik büyümedeki zayıflığa ve dünya genelinde enflasyonun düşük seyrine işaret ettiğini belirtmiş ve bunun uzun vadeli ABD Hazine tahvillerine destek sağlayacağını dile getirmişti. Tüketici fiyatları görünümünün Ağustos ayında 6 yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren tahvil piyasası göstergesi, ayın sona yaklaşması ile birlikte tekrar yükseliş göstermeye başladı.

Tokyo’da bulunan Diam için ABD Hazine tahvili yatırımı yapan Hajime Nagata, “Enflasyon güçlü değil. Tahvil faizleri belirli bir aralıkta seyredecek. Tahvil faizlerinin çok yükseleceğini düşünmüyorum” dedi.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi 4 baz puan gerileyerek Londra saati ile 06.21’de yüzde 2.18 seviyesine geldi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 10/32 veya 1,000 dolar nominal değerde 3.13 dolar artış ile 98 3/8 oldu.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizi 24 Ağustos’ta yüzde 1.90 seviyesine geriledi. Yatırımcılar, o tarihte Çin ve dünya genelinde hisse senetlerinin gerilemesi ile güvenli liman arayışına girmişlerdi.

Tahviller, hisse senetlerinin istikrarlaşması ve petrolün yükselmesi ile aylık yükselişi geri verdi. Bloomberg’in derlediği verilere göre 10 ve daha uzun vadeli tahviller, Ağustos ayında yüzde 0.6 geriledi.