Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çalkantılı geçen Ağustos ayını tatilde geçiren Döviz traderlarının morali volatilitenin sürmesi ile yükselebilir. Ağustos ayı finansal krizden bu yana en türbülanslı ay olarak tarihe geçti. Ancak volatilite sona ermekten uzak görünüyor.

Ağustos ayı, tatilde olmayan traderlar için pek çok işlem fırsatını beraberinde getirdi. Çin’in 11 Ağustos’taki şok etkisi yaratan devalüasyonu doların gelişmiş ülke denkleri karşısındaki rallisini sonlandırdı, öte yandan gelişen piyasa para birimleri rekor düşük seviyelere geriledi. Ayın başında opsiyonlar doların gerilemesinde yüzde 3’ten az ihtimal olduğuna işaret ediyordu. Ancak dolar 24 Ağustos’ta euro karşısında zayıfladı. 24 Ağustos, 2015’in en fırtınalı işlem günlerinden bir oldu.

Boston’daki Pioneer Investments döviz stratejisi direktörü Paresh Upadhyaya, “Döviz piyasasında hala önemli gelişmeler gerçekleşebilir. Fed’in faiz artırımını Eylül yapacağı ihtimali, 4 Eylül’de açıklanacak aylık istihdam verisinin güçlü gelmesi ile tekrar yükselişe geçebilir” dedi.

Doların euro ve yen karşısında güçleneceği iddiasını koruyan Upadhyaya, “Ağustos ayı pek çok bakımdan depremseldi. Ancak Fed faizi Eylül’de artırırda, Eylül de önemli bir aya dönüşebilir” diye konuştu.

Traderlar tatile çıktıklarında, Fed’in Eylül ayındaki faiz artırımı öncesinde birkaç haftanın sessiz geçeceğini fiyatlıyordu. Ancak Ağustos ayı bunun yerine para birimler içinmanşet bir ay oldu. Küresel hisse senetlerindeki kayıplar varlık sınıfları için piyasada dalgalanmalar yarattı.

Parker Global Strategies LLC’nin döviz fonu getirilerini takip eden endeksi Ağustos’ta yüzde 1 yükselerek Ocak ayından bu yana en büyük artışı kaydetti.

JPMorgan Chase & Co.’nun döviz volatilitesi endeksi Ağustos ayında yüzde 12.5 yükseldi ve 2007’den bu yana en büyük aylık artışı gösterdi.

Euro dolar karşısında 10 Ağustos’tan bu yana yüzde 2.3 yükseldi ve Salı günü Londra saati ile 06.00’da 1.1269 dolara geldi. Bu yükseliş, Bloomberg anketine katılan analistlerin üçüncü çeyrek tahmin medyanının yaklaşık yüzde 4 üzerinde. Euro dolar karşısında 24 Ağustos’ta 1.1714 dolar ile Ocak ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yen tahminlerden yüzde 3 daha güçlü bir seyir izliyor. Yen dolar karşısında 120.78 yenden işlem gördü. Çeyrek dönemin sona ermesine bir ay kaldı.