Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya döviz kurları, Çin Merkez Bankası’nın yuanın zayıflayacağı iddiası ile işlem yapmayı zorlaştırması ile 1 haftanın en büyük rallisini gerçekleştirdi. Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) aldığı karar yuandaki düşüşlerin sınırlanacağı iyimserliğini artırdı. Yuanın değer kaybetmesi, bölgesel ihracata zarar verici bir etki yaratıyor.

Çin Merkez Bankası (PBOC), Döviz piyasasındaki spekülasyonların önünü almak ve sermaye çıkışlarını sınırlamak için müşterileri için döviz kuru forwardlarında işlem yapan finansal kuruluşlara zorunlu karşılık uygulaması getirdi. Konu ile ilgili bilgi sahibi altı kişinin ifadesine göre Çin Merkez Bankası, 15 Ekim’de efektif olmak üzere, satışların yüzde 20’sine gelen bir mevduatın sıfır faiz oranında ve dondurulmuş olarak bir yıl boyunca tutulmasını şart koşacak. Söz konusu değişim, aynı kaynaklara göre makro finansal riskleri önlemeyi hedefliyor. Konu ile ilgili bilgi veren kaynaklar kamuya açıklama yapma yetkileri olmaması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Bölgenin en çok işlem gören 10 para birimini takip eden Bloomberg-JPMorgan Asya Dolar Endeksi, Hong Kong saati ile 14.11’de yüzde 0.3 yükseliş gösterdi. Endeks böylece 25 Ağustos’tan bu yana en büyük artışı kaydetmiş oldu. Tayvan doları yüzde 1.3 ile 2009’dan bu yana en sert artışı gösterdi. Güney Kore vonu yüzde 1 ralli yaparak 2 haftanın en sert yükselişi kaydetti. Yuan yükselişi beşinci güne taşıyarak yüzde 0.1 değerlendi. Yuanda 12 aylık forwardlar yüzde 0.32 arttı.

Seul’daki Samsung Futures Inc. döviz analistlerinden Jeon Seung Ji, “Çin’in girişimi Asya para birimlerinde genel bir güçlenişe öncülük etti. Çinli yetkililer yuandaki büyük dalgalanmaları sınırlandırma isteğini ifade etti” dedi.