Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yıla 88 liradan başlayan gram altının fiyatı, ağustos sonunda 106 liraya çıkarak, yüzde 20 kar oranıyla yatırımcısını güldürdü.

AA muhabirinin derlediği verilere göre, geçen yılın 8 aylık döneminde 83 liradan 89 liraya çıkarak gramında 6 lira kazandıran altın, bu yılın aynı döneminde ise 88 liradan 106 liraya yükselerek yatırımcısına gramında 18 lira kazandırdı.

Gram altın 2014 yılına 83 liradan başlarken, yıl içinde aralık ayında 81,6 lirayla en düşük seviyesini ve mart ayında 99,7 lirayla en yüksek seviyesini gördü. Geçen yılın ağustos ayını 89 liradan tamamlayan gram altın, böylece 8 aylık dönemde yatırımcısına sadece yüzde 7 kazandırmıştı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) haziran ayında faiz artırımına gitmemesi ve eylülde de artışa başlayacağı ihtimalinin zayıflamasının yanı sıra küresel ekonomideki yavaşlama endişelerinin "güvenli liman" talebini artırması ve TL'deki değer kaybının etkisiyle altının gram fiyatı 24 Ağustos'ta 111 lira ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Altının gram fiyatı en son 2011 yılının eylül ayında 110 doların hemen üzerini görmüştü. Böylelikle, 2015 yılına 88 liradan başlayan gram altın ağustos ayını 106 liradan tamamlayarak yılın 8 ayında yatırımcısına yüzde 20 kar ettirdi. Bu oran gram altının geçen yılın aynı dönemine göre yatırımcısına 3 kat fazla kazandırdığını ortaya koydu.

- "altında yükseliş daha bitmedi"-

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altının iç piyasalarda yatırımcılarının yüzünü güldürmeye devam ettiğini belirterek, "Altın fiyatlarındaki bu yükseliş bir süre daha devam edecek" dedi.

Gram altın-TL kurunun iç piyasalarda 95 TL iken küresel piyasalarda altının ons fiyatının dip seviyeleri test ettiğini aktaran Memiş, onsun 1.073 dolara düştüğünde herkesin beklentisinin 900 dolar olduğunu dile getirdi.

Memiş, vatandaşlara ve yatırımcılara 95 TL'den altın almak için son şanslarının olduğunu söylediğini anımsattı,

Altındaki yükselişin daha bitmediğini vurgulayan Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Benim asıl direnç seviyem 115 TL ve devamında 120 TL. Ancak bu yükselişleri yıla yaydığımızda gerçekleşecek olan bir durum zaman zaman aşağı yönlü destek seviyeler test edilecektir. İlk destek seviyem 105 TL ve burayı ikinci kez test ediyor ancak üçüncü kez test ederse 100 TL'yi izleyeceğim. Kısa vadede özellikle seçimlere kadar kimse 100 TL'nin altında bir altın fiyatı beklemesin. Hem dolar kurunun değerlenecek olması hem onsun toparlanacak olması benim beklentimi destekliyor."

Altın yatırımcılarının yüklü miktarda kilo üzerinden altına yatırım yapanlar ve yastık altı birikimi yapan küçük yatırımcılar olarak ikiye ayırmak gerektiğini kaydeden Memiş, "Yüklü yatırımcının al-sat yaparak altından para kazanması çok zordur çünkü kısa vadede oynayarak para kazanmak zorundadır. Altın sabır isteyen bir emtia olduğu için aceleye gelmez hep ağır ve sağlam gider yoluna" diye konuşu.

Memiş, küçük yatırımcının uzun vadede kazandığına dikkati çekerek, "Küçük yatırımcı 100 TL'nin altındaki fiyatlara çok takılmıyor. Her düşüş onlar için maliyet açısından önemli katkı sağlıyor ve biriktirdikleri fiziki altınlar genelde çeyrek, Cumhuriyet, bilezik ve gram altınlardır. Fiziki olarak alırlar ve hemen bozdurmazlar" bilgisini verdi.

AA