Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, piyasaların modunu belirlemeye devam ediyor. Asya ve Avrupa hisseleri, Çin’in resmi imalat sanayi göstergesinin 3 yılın en zayıf seviyesine gerilemesinin ardından Salı günü Ağustos’ta kaldıkları yerden düşüşlere devam etti. Çin verisi dğnyanın en büyük ikinci ekonomisinin dip seviyeyi henüz görmediğine işaret ediyor.

Küresel hisse senetleri, Çin’in yuna devalüe etmesinin ardından geçtiğimiz ay 5.7 trilyon dolar değer kaybetti. Yuan devalüasyonu Çin hisselerinde yüzde 12’lik bir düşüşü beraberinde getirdi ve Çin hisseleri 2008’den bu yana en kötü iki ayı geçirdi. S&P 500 Endeksi yüzde 6 gerileyerek Mayıs 2012’den bu yana en büyük aylık düşüşü kaydetti. Europe Stoxx 600 Endeksi yüzde 8.5 ile 4 yılın en kötü ayını kaydetti.

Asya hisseleri Salı günü ipucunu Çin’den aldı. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.2 geriledi. Endeks, hayal kırıklığı yaratan imalat sanayi verisinin ardından yüzde 4.7 düşüş kaydetmişti. Çin piyasasında devlet destekli fonların hisse senedi alımlarını öğleden sonra gerçekleştirdiğine inanılıyor. Çin, bu hafta gerçekleştirilecek II Dünya Savaşı zaferi resmi geçit töreni öncesinde piyasaları desteklemeye çalışıyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Ağustos’ta yüzde 8.5’lik bir düşüş ile 3 yılın en büyük aylık gerilemesini göstermesinin ardından Salı yüzde 2’nin üzerinde geriledi. Endeksin Ağustos ayındaki düşüşü 940 milyar dolarlık bir değer kaybına denk geliyor.

Avustralya doları, ülke merkez bankasının faiz oranlarını yüzde 2 ile rekor düşük seviyede sabit tutmasının ardından Nisan 2009’dan bu yana en zayıf seviyeye indi. Gerileyen para birimi, düşen emtia fiyatları ve Çin’de kötüleşen ekonominin etkilerini dengelemede yardımcı oluyor. Çin, Avustralya’nın ana ticaret ortağı olma özelliği taşıyor. Traderlar, Avustralya Merkez Bankası’nın Kasım ayında faiz indirim kararı almasına yüzde 50 ihtimal veriyor. Avustralya ana kaynak ihracatlarında düşen fiyatlar ile başa çıkmaya çalışıyor. Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 2.7 değer kaybetti. ABD’nin önümüzdeki aylarda faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

Petrol, 25 yılın en büyük üç günlük rallisini gerçekleştirmesinin ardından geriledi. Petroldeki yüzde 27’lik artış Ağustos ayı kayıplarının silinmesini sağladı ve petrol 21 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Petrol, ABD’deki yavaşlama ile ilgili endişelerin hafiflemesi ve küresel arz fazlasının azalacağı işaretleri ile Mayıs ayından bu yana ilk aylık yükselişi kaydetti. Yatırımcılar, şu sıralar Çarşamba günü açıklanacak ABD stok verisini bekliyor. Veri ABD’nin petrol stoklarında 700,000 varillik bir artışa işaret edebilir. Petrol, Haziran ayındaki zirve seviyesinden hala yüzde 22 aşağıda seyrediyor. Petrol öte yandan geçtiğimiz 12 ayda yaklaşık yüzde 50 değer kaybetti.