Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Euro/Dolar paritesindeki ani düşüşün, ihracatçılar için sıkıntıya neden olduğunu belirterek, "Euro/dolar paritesindeki gerilemenin ihracatımıza faturası yılın sekiz ayında toplam 8,9 milyar dolar oldu" dedi.

Büyükekşi, ağustos ayı ihracat rakamlarının açıklandığı basın toplantısında ihracat verilerinin yanı sıra gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son dönemdeki terör saldırılarına değinen Büyükekşi, "Türkiye genelinde yaşanan ve herkesi üzen menfur saldırılarda vatan topraklarının bütünlüğü için hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet, tüm ulusa başsağlığı diliyorum. Türkiye'ye ve milletimize yönelik saldırılar, hangi kaynaktan gelirse gelsin, terörün ve düşmanlığın hiçbir zaman çare olmadığını bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Terörle mücadelede ortaya koyduğumuz kararlı tutum sürecinin, barışla sonuçlanmasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, Türkiye'nin dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini, dünya fındık ihracatının da yüzde 80'ini gerçekleştirdiğini anımsatarak, fındık ihracat sezonunun açılışı dolayısıyla bu ay önemli fındık üretim merkezlerinden Akçakoca'da buluştuklarını ifade etti.

Türkiye'de 17 çeşit fındık yetiştirildiği bilgisini veren Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Fındık sektörü, ihracatta da 2023 hedeflerinin üzerinde bir performans izliyor. İhracat hedeflerinin gerçekleştirilmesinde, devletimizin 2009 yılından bu yana uyguladığı yeni fındık stratejisi büyük önem taşıyor. Buna göre, fiyatlar serbest piyasa kurallarına göre belirleniyor, fiyat oluşumuna herhangi bir müdahale yapılmıyor. Bunun da etkisiyle 2015'in ilk sekiz ayında fındık ihracatı yüzde 42 arttı. Fındık sektörü, son dönemde gösterdiği iyi performans sonucu 2023 ihracat hedefini 3,5 milyar dolara çıkardı."

Büyükekşi, fındık sektörünün hedefe ulaşabilmesi için, bu alanda araştırmanın ve yenilikçiliğin teşvik edilmesinin önemine işaret ederek, yakın zamanda Giresun'da açılması planlanan fındık Borsasının da sektöre büyük faydası olacağına inandığını söyledi.

- "Dış piyasalarda rüzgarın hiç dinmediği bir süreçten geçiliyor"-

Dünyadaki ekonomik gelişmelere de değinen Büyükekşi, dış piyasalarda rüzgarın hiç dinmediği bir süreçten geçildiğini dile getirdi.

Büyükekşi, küresel piyasaların ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararına odaklandığını, Çin'de büyümenin yavaşlamasının da tüm dünyada etkisini gösterdiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Dünya ekonomisinde büyüme beklentisi yüzde 2,6 seviyesine indi. Bu yıl dünya ticaretinde yüzde 5-6 arasında küçülme bekleniyor. Keza mal ticaretinde ilk yarıyılda yüzde 10,6 gerileme var. Ancak buna rağmen faiz artışı beklentisiyle yeni küresel mali koşullar oluşuyor. Daha değerli dolar, emtia fiyatlarında gerileme ve faizlerde artış yeni küresel mali koşulların dinamiklerini oluşturuyor. Emtia fiyatlarında Son 12 ayda Brent petrol yüzde 48, bakır yüzde 26, alüminyum yüzde 23, nikel yüzde 46, çinko yüzde 23 geriledi. Emtia fiyatlarında bu düşüşler de birim ihraç fiyatlarına aşağı yönlü baskı yapıyor."

Diğer yandan Avrupa Birliği'ndeki ekonomik büyümenin ivme kazanmasının sevindirici olduğunu belirten Büyükekşi, bu büyümenin yılın geri kalanında kademeli olarak daha da hızlanmasının beklendiğini aktardı.

Büyükekşi, 2015 yılı ilk yarısında, AB'nin ithalatının euro bazında yüzde 4 artarken, Türkiye'nin AB'ye ihracatının yüzde 12 yükselmesinin bölgedeki pazar payı artışını gösterdiğini vurguladı.

Yunanistan sorununun şimdilik rafa kalktığını, paritenin de yukarı yönlü ivme gösterdiğini belirten Büyükekşi, AB'ye ihracat beklentilerinin de pozitif yönde etkilendiğini ifade etti.

- "Erken seçim kararıyla kısa vadedeki belirsizlikler ortadan kalktı"-

Mehmet Büyükekşi, erken seçim kararıyla kısa vadedeki belirsizliklerin ortadan kalktığını belirterek, seçim sürecinin ekonomi için minimum maliyetle geçirilmesi temennisinde bulundu.

Seçim hükümetinin görevini başarıyla yapacağına inandıklarını vurgulayan Büyükekşi, "Yeni kabinenin ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz" dedi.

Büyükekşi, ekonomik yönden bakıldığında ise ihracatçıların küresel risklerle boğuştuğuna dikkati çekerek, "İçeride döviz kurlarında da ciddi bir dalgalanmayla karşı karşıyayız. Buna ek olarak euro/dolar paritesindeki ani düşüş, ihracatçılarımız için büyük sıkıntılara sebep oldu. Euro/dolar paritesindeki gerilemenin ihracatımıza faturası yılın sekiz ayında toplam 8,9 milyar dolar oldu. İhracatçılarımızın kur risklerini hedge etmeleri gerektiğine bir kez daha dikkat çekmek istiyorum" diye konuştu.

İhracatçıların yeni pazarlara yönelik faaliyetlerini anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

"İhracatçımız yılmadı. Yeni okyanuslara yelken açtı. Risk aldı, fırsat kolladı. Özellikle İran'la imzalanan P5+1 anlaşması sonrası firmalarımızın yüzde 63'ü İran'a ihracatımızın olumlu gelişmesini bekliyor. Bizler de bu anlamda ihracatçılarımızı her fırsatta daha proaktif davranmaya teşvik ediyoruz. İran pazarına sağlam adımlar atarak girebilmek adına ihracatçı birliklerimiz harekete geçti. 5-8 Ekim 2015 tarihleri arasında İran'a ticari heyet düzenliyoruz. Çünkü İran 82 milyonluk nüfusuyla büyük fırsatları bünyesinde barındıran bir ülke. Diğer taraftan biz de çevremizdeki fırsatları değerlendirmeye devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde Filipinler, Nijerya, Botswana ve Namibya gibi birçok ülkeye ticaret heyeti düzenleyeceğiz."

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ekonomisinin her şeye rağmen bu yılı yüzde 3'ün üzerinde bir büyüme rakamıyla kapatacağına inandıklarını da dile getirerek, konuşmasını, "Temennimiz belirsizliklerin en kısa sürede sona ererek, siyasetin kısa vadede ekonomi üzerinde sebep olduğu dalgalanmaların azalması" şeklinde tamamladı.


AA