Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) varlık destekli tahvilleri bankanın bölgesel kredileri desteklemek için alım çabalarını hızlandırmasına rağmen Ocak ayından bu yana ilk kez düşüş gösterdi.

AMB’nin varlık destekli tahvil alım programında tutulan miktar, 28 Ağustos’ta sona eren haftada 106 milyon euro (120 milyon dolar) gerileyerek 11.1 milyar euroya indi. Söz konusu veri Frankfurt merkezli kurum tarafından Salı günü açıklandı. Banka sözcüsü, tahvil varlıkları ile ilgili yorum yapmayı reddetti.

Londra’daki JPMorgan Chase & Co.’nun Avrupa varlık destekli tahvil araştırma müdürü Gareth Davies, “Tahvil varlıklarındaki düşüş muhtemelen AMB’nin vadesi gelen tahviller yerine yeterli yeni tahvil satın alamamasından kaynaklanıyor. AMB’nin bankalardan riskleri uzaklaştırmak ve yeni kredileri teşvik etmek için gösterdiği tahvil alım çabaları, yeni tahvil ihracındaki eksiklik ve onay sürecinin 5 gün sürmesinden olumsuz etkileniyor” dedi.

Davies, “Negatif alımlar, AMB’nin varlık destekli tahvil piyasasında faaliyet göstermede ne kadar zorlandığını gösteriyor. Bu durumun ne kadar geçici olduğunu düşünsem de iyi bir manşet değil” diye konuştu.