Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin yuanı, yetkililerin 2. Dünya Savaşı resmi geçit töreni öncesi para birimini destekleyeceği spekülasyonları devam ederken Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) referans kurunu Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarmasıyla yükselişe geçti.

PBOC günlük fiksingi yüzde 0.22 artış ile dolar başına 6.3752 seviyesine getirdi. Şanghay Bileşik Endeksi Pazartesi günü üst üste 3. seansta da günün en yüksek seviyesi yakınlarında kapattı. Endeksteki yükselişte devlet destekli fonların, Perşembe günkü tören öncesi, piyasayı güçlendirmek amacıyla hisse alımı yaptıklarına ilişkin görüşler etkili oldu.

Çin'de resmi imalat PMI'ının 3 yılın düşüğüne gerilemesi ile birlikte hisse senedi gösterge endeksi de düşüşünü genişletti. Endeks, Haziran ayında gördüğü zirvenin yüzde 39 aşağısında bulunuyor.

Çin Döviz İşlemleri Sistemi fiyatlarına göre yuan yükselişini beşinci güne taşıdı ve Şanghay’da yüzde 0.19 artarak dolar karşısında 6.3645 ile kapanışı yaptı. Bu 11 Ağustos’tan bu yana kaydedilen en yüksek seviye oldu. Bloomberg tarafından derlenen veriye göre, PBOC’nin her iki tarafında maksimum yüzde 2’ye kadar işlem görebilen onshore spot oranı geçtiğimiz 5 gün içerisinde yüzde 0.75 artış gösterdi. Hong Kong’ta serbest ticaret offshore oranı yüzde 0.42 arttı ve 16.32’de 6.4189 puana geldi.

Bank of East Asia Ltd. döviz analistlerinden Kenix Lai, “PBOC, hisse senetlerindeki çalkantı son bulmadan yuanı kısa vadede sabit tutmak istiyor ve askeri törenlerin sorunsuz bir şekilde geçmesi umuluyor. Ekonomik temeller zayıf kalırken, para birimi orta vadede daha ağır amortisman baskılarıyla yüzleşecek ve yıl sonu itibarıyla dolar başına 6.5 seviyesini test edecektir” dedi.