Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(13:20'de güncellendi)

Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0.5 düşerek, TSİ 11:56'da 2.9467 seviyesine gedi ve yıl başından bu yana kaybını yüzde 21'e genişleterek, Bloomberg'in takip ettiği 24 gelişen piyasa parası arasında üçüncü en büyük düşüşü gösteren para birimi oldu.

Dolar/TL kuru gün içinde 2.95 seviyesini aşarak 2.9524'e kadar çıktı.

Çin ekonomisindeki yavaşlamanın küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişeleri küresel hisse senetleri ve gelişen ülke paraları üzerinde baskı oluşturuyor.

Öte yandan, seçim öncesi artan siyasi belirsizlikler ve Koza İpek Grubu'na yönelik operasyon da TL üzerinde baskı oluşturdu.

İstanbul'da Akbank Döviz traderlarından Emir Baruh, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Büyüme endişesi hikayesi şu sıralar piyasada baskın konumda," dedi ve "Bu nedenle Türkiye gibi enerji ithalatçıları da satış dalgasına yakalandı" şeklinde görüş bildirdi.

Düşen petrol fiyatları, ihtiyacının yüzde 90'ını ithalat ile karşılayan Türkiye'ye yardımcı oluyor, ancak küresel büyüme endişeleri daha ağır basıyor.

Türk Lirası'nın 14 günlük RSI göstergesi 26.4 seviyesinde. BU göstergenin 30 seviyesinin altında olması, teknik analize göre yorum yapan bazı analistler için aşırı satım durumunu işaret ediyor.

Moody's analisti Alpona Banerji, AA'ya yaptığı değerlendirmede, Moody's'in baz senaryosunun Türkiye'nin kredi notununu "Baa3" seviyesinde tutmak olduğunu kaydetti.

Banerji, yeni hükümetin büyümeyi destekleme ve sermaye çekme konusunda uygulayacağı politikalardaki başarısının ülkenin kredi kalitesi üzerinde etkili olacağını sözlerine ekledi.

(13:20'de güncellendi)