Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yatırımcıların Türkiye ile ilgili ne kadar karamsar hale geldiğinin bir işareti olarak Rusya’nın yukarısına yükselen reel tahvil faizleri bazı tahvil sahipleri için hala yeterince yüksek değil

Türk tahvillerindeki gerileme, 2 yıl vadeli tahvil faizlerinin bu yıl yaklaşık 3 yüzde puan yükselmesine neden oldu. Bu da enflasyon üzerindeki ekstra faizi yüzde 4’ten yükseğe çıkararak 2011’den bu yana en yüksek seviyeye çekti. Benzer kredi derecelendirmelerine sahip olan Güney Afrika ve Rusya gibi ülkelerin denk tahvillerinde reel tahvil faizleri, en az 190 baz puan aşağıda seyrediyor.

Tahvil sahiplerinin ihtiyatlılığı Türkiye’deki güvenlik risklerini ve kötüleşen politik ortamı yansıtıyor. Ülkedeki koalisyon görüşmelerin bir sonuç çıkmaması erken seçime gidilmesine yol açmıştı. Yatırımcıdaki tedirginlik öte yandan, enflasyonun dip seviyeyi gördüğüne ikna olduğunu yansıtıyor. Türk lirasının bu yıl önemli para birimleri arasındaki en büyük üçüncü değer kaybını göstermesi ithal mallar için fiyatları artırırken, ABD’de gerçekleştirilmesi beklenen faiz artırımı lirada ek düşüşler görüleceği beklentisini artırıyor.

Londra’daki Societe Generale SA gelişen piyasa stratejistlerinden Phoenix Kalen, “Türk tahvillerinde reel faizin mevcut yüksek seyrinin çekiciliği, artan politik risk primi, yurtiçinde enflasyonal verilerin kurdan dolayı artması olasılığı, oranlar ve Döviz piyasalarındaki yüksek volatilite nedeniyle sertleşmiş durumda” dedi.

Bloomberg News