Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:40'ta güncellendi)

Altın, Çin ekonomisinin zayıflamakta olduğuna ilişkin endişelere bağlı olarak gelen satış dalgasının yatırımcıları, Fed'in bu ayki faiz kararı öncesi güvenli liman aramaya itmesi ile birlikte kazançlarını korudu.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek, Singapur saati ile 15:04'te 1,142.28 dolara çıktı. Metal önceki üç güde yüzde 1.4 yükselerek, son bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Fiyatlar Ağustos ayında yüzde 3.6 artarak, Ocak ayından bu yana en yüksek çıkışını gerçekleştirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Çarşamba günü yüzde 0.7 düştü ve dün Çin'de imalat sanayi göstergesinin üç yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından görülen kayıplarını daha da genişletti. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan aylık istihdam verisi, Fed'in 16-17 Eylül'deki toplantısında faiz artırımı kararı alıp almamasında etkili olabilir. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Sydney'de Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "Hisse senedi piyasalarının daha da düşmesi, altının 1,100 dolar seviyesinin üstünde kalmasına yardımcı olan desteğin bir kısmını sağladı," dedi ve "Fiyatların bu seviyelerden daha da yükselmesi ise zor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Ağustos ayo tarım dışı istihdam verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, 218,000 artması ve 200,0002in üzerindeki artışını dördüncü aya taşıması bekleniyor. İşsizlik oranının ise yedi yılın en düşük seviyesi olan yüzde 5.2'ye gerilemesi bekleniyor.

Singapur'da IG Asia Pte stratejisti Bernard Aw, "İstihdam piyasası oldukça sağlam, ancak enflasyon verileri Eylül ayında bir faiz artırımını getirecek denli iyi değil," dedi ve "Benim en iyi tahminin halen Aralık ayı. Uzun vadede, insanlar faizlerin yukarı gitmesini bekliyor. Bu nedenle güvenli liman olmasına rağmen altın tutmuyor" şeklinde konuştu.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,141.60 dolara çıktı. Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı fazla değişmeyerek ons başına 234.75 dolarda (ons başına 1,148.06 dolar) kaldı.

Spot gümüş yüzde 0.1 düşüşle ons başına 14.601 dolara indi. Platin yüzde 0.9 yükselerek ons başına 1,011.45 dolara çıkarken, palladyum, Salı günkü yüzde 4.7'lik kaybın ardından yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 573.48 dolara ulaştı.

(11:40'ta güncellendi)