Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de stokların genişlediğini göstermesi beklenen veri öncesinde varil başına 45 doların altına geriledi.

Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 3.4 kadar gerileyerek Salı yüzde 7.7’lik kaybı genişletti. Energy Information Administration’ın Çarşamba günü açıklayacağı veri öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler, ABD’de stokların geçtiğimiz hafta 900,000 varil arttığı tahmininde bulunuyor. Petrol Bakanı Namdar Zanganeh, İran’ın yatırımların kaldırılması ile birlikte üretimi günlük 1 milyon varil artıracağını belirtti.

Petrol, 25 yılın en büyük üç günlük rallisini yapmasının ardından yükselişi sonlandırdı. Petroldeki düşüşte, küresel arz fazlası sorunun süreceği spekülasyonu etkili oldu. Vitol Group BV CEO’su Ian Taylor’a göre petrol 2016 yılında varil başına 40 ila 60 varil arasında işlem görecek.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Piyasanın arz tarafından küresel talep ile ilgili endişeleri yatıştırıcı kayda değer bir tepki görmeye ihtiyacı var” dedi.

Ekim vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 1.55 dolar kadar gerileyerek varil başına 43.86 dolar oldu ve Sydney saati ile 13.25’te 44.44 dolardan işlem gördü. Kontrat Salı günü 3.79 dolar gerileyerek 45.41 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın 2 katından yüksek seviyede seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 17 geriledi.

Ekim vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 1.10 dolar kadar düşüş ile varil başına 48.46 dolardan alıcı buldu. Kontrat Salı günü 4.59 dolar değer kaybederek 49.56 dolara indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 4.31 dolar seviyesinde.