Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisselerinde Haziran ayı sonunda rekor seviyedeki ayı piyasası sona ermişti. Hisselerde fiyatlar, o zamandan bu yana görülen tüm gerilemelere rağmen hala Hong Kong’daki denklerine göre iki katından yüksek seyrediyor.

Bloomberg’in derlediği aylık verilere göre, her iki Borsada da kote edilmiş şirketler, Çin’de geçtiğimiz ayın sonunda ortalama yüzde 115 prim ile işlem gördü, bu da Temmuz ayında görülen 4 yılın en yüksek seviyesinden 3 yüzde puan düşük bir seviyeye denk geliyor. Fiyat farklılıkları, Şanghay Bileşik Endeksi’ni bu yılın en yüksek seviyesinden yüzde 39 aşağı çeken 4.9 trilyon dolarlık satış dalgası sonrasında da devam etti.

Hisse senetleri arasındaki değer farkı, Çin hisselerinin aşırı bir değerlemeye sahip olduğuna dair bir işaret olarak görüldü. Hisseler arasındaki fark, hükümet destekli fonların yerel piyasayı desteklemek için yaptığı müdahale ile daralma göstermede başarısız oldu. CMB International Securities, KGI Securities Co. ve Fortune SG Fund Management Co.’ya göre yuan cinsinden A tipi hisse değerlemelerinin aşağı inmesi sadece zaman meselesi.

Honh Kong’daki MB International Securities stratejistlerinden Daniel So, “A hisseleri aşırı değerli. Aşağı yönlü riskler yukarı yönlü potansiyelden yüksek” dedi.