Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankalarının enflasyon mücadelesi çok gerçek ve stratejik.

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) bir varlık alım programı uygulamaya karar vermesinin ardından Başkan Mario Draghi, söylentilere göre Roma dönüşündeki bir uçak yolculuğunda iPad’inde satranç oynayarak yorgunluğunu atmaya çalışıyordu.

Morgan Stanley’den Marco Spaltro ve Jim Caron’a göre Draghi’nin oyun seçimi daha uygun olamazdı. Bu iki portfolyo yönetisinin yeni değerlendirmesine göre para politikaları arasındaki farklılık ve enflasyonun sürekli bir şekilde düşük seyretmesi merkez bankalarının şu sıralar küresel bir satranç oyunu oynadıklarını gösteriyor.

Spaltro ve Caron, bu yorumun yanı sıra, bu oyunun bir beraberlik ile sona ermeyeceğini belirtiyor. Merkez bankalarının yapacak hamlesi kalmadığı endişelerine rağmen, ikili tüm yolların rekabetçi para birimi devalüasyonlarına çıktığını iddia ediyor.

Spaltro ve Caron’a göre oyunu bırakmanın ve oynamayı reddetmenin cezası deflasyon.

Portfolyo yöneticileri, her ne kadar satranç oyununa bir benzetme yapsalar da tasvir ettikleri tablo sıcak patates adı verilen başka bir oyuna da benzerlik gösteriyor. Bu bağlamda merkez bankaları göreceli döviz kurları yoluyla birbirlerine hoş karşılanmayan bir deflasyonal bir parsel geçiriyor.

Portfolyo yöneticilerine ait tezin merkezinde rekor düşük seviyelerde olan faiz oranlarının enflasyonal baskıları kontrol altına aldığı yer alıyor. Çünkü aşırı likidite kapasite aşımına yol açıyor. Geleneksel olmayan para politikası önlemleri bunun karşılığında, enflasyonu yerel para biriminin zayıf olduğu ölçüde artırıyor.

Spaltro and Caron’a göre böyle bir rejim altında tahvil faizler daha uzun bir süre düşük kalacak ve getiri eğrileri düzleşecektir. Tahmini getiriler bakımından daha çekici olan yatırım bölgeleri, merkez bankalarının teşviki artırabileceği yerler olacaktır. Bu ülkler arasında Kanada, Yeni Zelanda ve Avustralya yer alıyor.