Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

WSJ'nin haberine göre Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) bölge ekonomisini desteklemek amacıyla uyguladığı tahvil alım programına başlamasından 6 ay sonra bazı yatırımlar, yetkililerin teşvikleri daha da artıracağını iddia ediyor.

İddialara göre Çin ekonomisinin yavaşlaması, euronun güçlenmesi ve Euro Bölgesi’nde enflasyonun düşük seyretmesi AMB’yi politikayı daha da gevşetmeye zorlayacak. Teşvikin artırılması euronun dolar karşısında gerilemesine neden olurken, Euro Bölgesi hisselerini ve tahvillerini destekleyecek.

Invesco Fixed Income kıdemli portfolyo yöneticilerinden Ray Uy, “Çin’deki yavaşlama AMB’yi euroyu zayıf bir para birimi haline getirmeyi amaçlayan mevcut politikaları korumaya ve belki de genişletmeye sevk edecek” dedi. Uy, geçtiğimiz hafta euronun dolar karşısında gerileyeceği iddialarını güçlendirdi.

AMB, Mart ayında başladığı ülke tahvili alım programı ile bölgede enflasyonu ve büyümeyi canlandırmaya çalışıyor. AMB, parasal genişleme (QE) programının en az Eylül 2016’ya kadar süreceğini belirtmişti. Birkaç ay sonra bazı yatırımcılar, tüketici fiyatlarındaki ılımlı ivmelenmeden dolayı, merkez bankasının programı daha erken bir tarihte sonlandırabileceği spekülasyonu yapmışlardı.

Ancak son dönemde bu görüş, Çin’deki ekonomik yavaşlamanın küresel piyasaları sarsması ve Çin talebine bağlı Euro Bölgesi şirketlerinde hisse senetlerinin gerilemesi ile  yön değiştirdi. Öte yandan euro bölgenin önemli ticaret ortaklarının para birimleri karşısında son birkaç ayda yükseliş gösterdi ve Avrupalı şirketleri rekabet edebilirliğine zara verdi. Euro Bölgesi’nde tüketici fiyatları Ağustos ayında bir yıl önceye göre küçük bir artış gösterdi.