Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahvil traderları, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin deflasyonal baskıya karşı harekete geçeceğine dair işaretler bulmayı bekliyor. Emtia fiyatlarının gerilemesi ve yükselen tahvil faizleri deflasyonal baskıları yoğunlaştırıyor.

10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi Salı günü, petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte 6 haftanın en yüksek seviyesine gördü. Bu durum AMB’nin enflasyon ve büyüme hedefine risk oluşturuyor. Çünkü enflasyonun güçlenmesi ve büyümenin artması borçlanma maliyetlerinin tüketici ve şirket harcamalarını teşvik edici şekilde düşük olmasını gerektiriyor.

AMB’nin en az Eylül 2016’ya kadar aylık 60 milyar euroluk (68 milyar dolar) menkul değer alımı yapacağını açıklamasının ardından Avrupa’da tahvil faizleri bu yılın başlarında rekor düşük seviyelere inmişti. AMB politika yağıcıları Perşembe günü Frankfurt’ta bir araya gelecek. Toplantının ardından Draghi bir basın toplantısı düzenleyecek.

Londra’daki Royal Bank of Scotland Group Plc. stratejistlerinden Giles Gale, “Yaz döneminde piyasalarda yaşanan gelişmeler göz önüne alındığında bu toplantıda bir endişe ifade etmemeleri uzak bir ihtimal gibi görünüyor. Piyasa, dil kullanımın bir değişim olmazsa hayal kırıklığına uğrayacaktır” dedi.

10 yıl vadeli tahvil faizi 3 baz puan veya 0.03 yüzde puan gerileyerek Londra saati ile 10.16’da yüzde 0.77 seviyesine geldi. Faiz Salı günü yüzde 0.88 ile 17 Temmuz’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Ağustos 2025 vadeli yüzde 1 faizli tahvilin fiyatı 0.24 veya 1,000 euro nominal değerde 2.40 euro yükselerek 102.175 oldu.