Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan ve Körfez müttefikleri, İran ve diğer Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyeleriyle örgütün uzun vadeli strateji raporundaki petrol fiyatları tahminlerini içerip içermeyeceği hususunda anlaşmazlık içinde.

Diğer rakipleriyle çekişme halinde olan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nde başı çeken Körfez Krallığı, delegelere göre kamuya açık olmamasından ötürü ifşa edilmemesi istenen rapora fiyat tahminlerini dâhil etmemenin yollarını arıyor. Delegelerden bir tanesinin ifadesi göre, anlaşmazlık OPEC politikasının fiyatlara ya da petrol piyasasındaki istikrara odaklanması gerektiği konusundaki görüş ayrılıklarını yansıtıyor.

OPEC, ABD’li petrol şirketleri gibi rakiplerde üretimi sınırlandırmaları için baskı yaratma çabasıyla kapakları açık tutarken petrol fiyatları geçen ay altı ayın en düşüğüne geriledi. Rapor taslağı düşük petrol fiyatlarının OPEC’in rakiplerinin üretim fazlasıyla karşı karşıya bırakacağını öngörüyor.

OPEC’in stratejik değerlendirmesi bu yılın tamamlanmasına bağlı. 2010 yılında yayımlanan baskıda petrolün 2020’ye kadar olan süreçte varil başına 70 ve 86 dolar arasında işlem göreceği, bu rakamın 2030 yılına doğru 106 dolara yükseleceği tahmin ediliyordu.