Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bill Gross, Fed'in faiz artırımı için biraz fazla beklediğini ve piyasa kargaşasının politika yapıcıların harekete geçme imkanını kısıtlaması ile birlikte, faiz artırımına yönelik bir adımın "biraz çok geç" olarak nitelenebileceğini söyledi.

Gross, Denver merkezli Janus Capital Group Inc. için hazırladığı yatırım görünümü raporunda, "'Çok geç' söylemi, 2015 yılının başında fırsat penceresinin kaçırılmış olabileceği gerçeğini işaret ediyor ve 'biraz' söylemi, nominal yüzde 2'ye yakın olan ancak piyasaları korkutmadan ulaşılamayacak yeni nötr politika faizi konseptimi anlatıyor" dedi.

Fed politika yapıcıları 16-17 Eylül'de 2006'dan bu yana yapacakları ilk faiz artırımına gidip gitmemeyi değerlendirecek.  Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, dün yaptığı açıklamada, enflasyon ve küresel büyümeye ilişkin belirsizliğin, merkez bankasının ne zaman faiz artırımına başlayacağından bağımsız olarak. ılımlı hızda bir faiz artırımını makul kıldığını söyledi.

Vadeli işlem traderları, Fed'in faiz artırımını geciktirebileceğine düşünüyor. Eylül ayında faiz artırımı ihtimali, Temmuz ayı sonundaki seviyesi olan yüzde 40'tan yüzde 34'e düştü. Eylül ayı ihtimali yüzde 40 ve Aralık yüzde 60 seviyelerinde.

Gross, değerlendirmedinde, "Fed, yalnızca normalizasyon yolculuğuna başlayabileceklerini kanıtlamasıyla birlikte federal fon oranını (politika faizi) yükseltmeye niyetlenecek gibi görünüyor" dedi.