Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:15'te güncellendi)

ABD hisse senetleri öğleden sonra, Avrupa Merkez Bankası'nın teşvikleri artırmaya yönelik planının bölge hisse senetleri ve tahvillerine alım getirmesinin ardından, yatırımcıların dikkatlerini yarınki istihdam verilerine çevirmesi ile birlikte, kazançlarını geri verdi. Ancak daha sonra dalgalı bir seyir izlendi.

ABD hisse senetleri, dikkatlerin yarınki istihdam verilerinin Fed'in faiz artırımının zamanlaması ve hızını nasış etkileyeceğine çevrilmesi ile birlikte, yön bulmakta güçlük çekti. Avrupa hisse senetleri, AMB Başkanı Mario Draghi'nin AMB'nin bölge ekonomisinde büyümenin yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretlerden dolayı, teşvikleri artırmakta olduğunu kaydetti.

Solaris Asset Management idari direktörü Tim Ghriskey, "Yalnızca istihdam verilerine yaklaşmakta olduğumuzdan değil, aynı zamanda uzun haftasonunun da yaklaşmasından dolayı temkinli bir hava var," dedi ve "Draghi temkinlipiyasaya biraz yardımcı oldu, ancak şimdi insanlar, mutlak bir şekilde, yarını bekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de yarın açıklanacak olan istihdam verileri, Fed'in yaklaşık  yıl sonra yapacağı ilk faiz artırımını değerlendireceği 16-17 Eylül'deki toplantı öncsi son önemli veri olacak. ABD'de bugün açıklanan veriler, işsizlik başvurularının geçen hafta tahmin edilenden daha fazla yükseldiğini ve hizmet sektörü göstergesinin  yılın en yüksek seviyesi yakınında dalgalandığını gösterdi.

Vadeli işlem traderlrı, Fed'in faiz artırımını erteleyebileceği bahislerini artırıyor. Eylül ayında faiz artırımı ihtimali, Bloomberg'in derlediği verilere göre, geçen haftanın sonundaki seviyesi olan yüzde 38'den yüzde 28'e indi. Bu rakamlar, gösterge faizin ilk artırımdan sonra ortalama yüzde 0.375 seviyesinde olacağı varsayımına dayanıyor.

Minneapolis'te Wells Capital management Inc. şef yatırım stratejisti Jim Paulsen, "Yarına hazırlanıyoruz ve kendimi piyasa için neyin iyi olduğunu merak ederken buldum," dedi ve "İyi veri mi yoksa kötü veri mi piyasa için iyi olacak? Wall Street'te artık iyi haberin piyasa için iyi olup olmadığı durumu karışık" şeklinde konuştu.

Dragi, Euro Bölgesi ekonomisindeki yavaşlama işaretleri ile, AMB'nin teşviklerin boyutunu genişletmekte olduğunu söyledi. ABD hisse senetleri, yatırımcıların Çin tarafından tetiklenen piyasa kargaşasında mola vermersi ile birliktte, Fed'in Eylül ayındaki toplantıda faiz artırımına gitmeyeceği beklentilerinin arttığı bir ortamda, yükselişini ikinci güne taşıdı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 14:48'de yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu ve gün içindeki yüzde 1'lik kazancının neredeyse tümünü geri verdi. Endeks Çarşamba günü yüzde1.8 yükseldi ve Salı günkü yüzde3'lük kaybının önemli kısmını yerine koydu. Endeks Çin'in yuanı devalüe ettiği güne göre yüzde 6 aşağıda.

Stoxx Europe 600 Endeksi, yatırımcıların Çin'in ateşlediği volatilitenin ardından merkez bankası desteği aramaları ile birlikte yüzde 2.4 ralli yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Mısır, Hindistan, Macaristan, Polonya, Güney Afrika ve Dubai'deki yüzde 1'in üzerinde yükselmesi ile birlikte yüzde 0.6'lık bir çıkış gerçekleştirdi ve bu hafta ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Euro dolar karşısında yüzde 1.1 değer kaybederek 1.1109 seviyesine gerilerken, yen karşısında 120.11 seviyesindeydi.

(22:15'te güncellendi)