Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15.00'da güncellendi)

Petrol, küresel arz fazlasının devam edeceği işaretleriyle 50 dolar yakınında işlem görüyor. ABD Başkanı Barack Obama, İran anlaşmasın için yeterli kongre desteğini yakaladı. ABD’de petrol stokları Nisan ayından bu yana en büyük artışı gösterdi.

Petrol vadelileri Londra’da yatay bir seyir izliyor. Obama, İran anlaşmasını koruma için gereken nihai Senato oyunu kazandı. Maryland’den demokrat Barbara Mikulski, anlaşmayı destekleyeceğini söyledi. Resmi verilere göre ABD’de petrol stokları geçtiğimiz hafta 4.67 milyon varil artış gösterdi. Bloomberg anketine katılan analistler 900,000 varillik bir artış öngörmüştü.

Petrol, arz fazlası sorunun süreceği spekülasyonu ile bu hafta dalgalı bir seyir izledi. Petrol Pazartesi günü 25 yılın en büyük üç günlük rallisini kaydetmişti. İran, yaptırımların kaldırılmasını takiben üretimi artıracağı sinyali verdi. ABD’de stoklar 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor.

Ekim vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, 11 sent gerileyerek 46.14 dolardan işlem gördü. Kontrat Çarşamba günü 84 sent yükselerek 46.25 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 5 üzerinde seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 13 geriledi.

Ekim vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 20 sent değer kaybederek 11.46’da varil başına 50.30 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü 94 sent artış ile 50.50 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 4.18 dolar seviyesinde.

(15.00'da güncellendi)