Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bill Gross, Fed’in faizi Eylül’de artırması halinde politika yapıcıların ikinci faiz artırımı öncesinde en az 6 ay bekleme ihtimallerinin giderek arttığını söyledi. Ancak piyasa göstergeleri bu bekleyişin iki katı kadar uzun olabileceğine işaret ediyor.

Para piyasası türev ürünleri, federal fonlama oranının bundan bir yıl sonra ortalama yüzde 0.60 seviyesinde olacağı sinyali veriyor. Fonlama oranının resmi bandın ortasına yakın bir yerden işlem göreceği varsayılarak, oran, iki çeyrek puanlık artırıma işaret etmesi için yaklaşık yüzde 0.625 seviyesini aşmak zorunda kalabilir. Fed, oran için hedefini Aralık 2008’den bu yana sıfırdan yüzde 0.25 aralığında tutuyor.

New York’taki Nomura Holdings Inc. stratejistlerinden Stanley Sun, “Fed her bir faiz artırımının ardından bir süre bekleyebilir. Bu, ortak görüş haline geliyor. Piyasa çok ama çok kademeli bir faiz artırımı fiyatlıyor” dedi.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizleri Londra saati ile 06.46’da yüzde 2.17 seviyesinde yatay bir seyir izledi. Ağustos 2025 vadeli yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 98 14/32 seviyesinde.

Fed yetkilileri, Haziran ayında fed fonlama oranı için tahminlerinin medyanını düşürdü. Buna göre 2016 yılı sonu için tahmin Mart ayındaki yüzde 1.875 seviyesinden yüzde 1.625’e indi. Yetkililer 16-17 Eylül’de yapacakları politika toplantısının ardından revize edilmiş beklentilerini sunacaklar.

Bloomberg’in derlediği verilere göre Fed’in faizi Eylül ayında artırma ihtimali Temmuz ayı sonunda yüzde 40 seviyesinden yüzde 32’ye geriledi. Ekim ayı olasılığı yüzde 43, Aralık ayı olasılığı yüzde 58 seviyesinde.