Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, yatırımcıları harekete geçmeye hazır olduğunu söylediğinde bunda samimi olduğuna ikna etme ihtiyacı duyabilir.

Zayıflayan emtia fiyatları, yavaşlayan ticaret ve küresel hisse senedi piyasasındaki gerileme, AMB Başkanının Perşembe günü yapacağı basın konferansında kurumun çeyrek dönemlik enflasyon beklentilerini düşürme ihtimalini yükseltti. Ekonomistler ek politika girişimi yapılmasını şimdilik düşük bir olasılık olarak görürken, Draghi’nin konuşmasında AMB’nin 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) parasal genişleme programının artırılabileceğine dair ipuçları arayacaklar.

Piyasa göstergeleri orta-vadeli enflasyonun yüzde 2’lik hedefin daha da altına gerilediğine işaret ediyor. Bu durum AMB Yönetim Kurulu’nun harekete geçmesini Temmuz ayındaki toplantıya göre daha inandırıcı kılıyor. Çin’deki yavaşlama ve küresel finans piyasalarındaki kargaşanın reel ekonomiye etkisini değerlendirmek henüz mümkün olmasa da Draghi ve meslektaşları, koşulların kötüleşmesi halinde istikrarsızlığa bir tepki verileceğini belirtebilir.

Londra’daki Jefferies International Ltd. kıdemli Avrupa ekonomisti Marchel Alexandrovich, “Draghi’nin Draghi olmasını bekliyoruz. Güven verici konuşacaktır ancak bunlar sadece söz, aksiyon değil. AMB’nin duruşu, Çin’in patlamayacağını ve enflasyonun birkaç yıl içinde geri geleceğini varsayıyor. Draghi masada olan seçenekler ile ilgili konuşacak” dedi.

AMB faiz kararını Frakfurt saati ile 13.45’te açıklayacak. Karardan 45 dakika sonra Draghi bir basın toplantısı düzenleyecek. Bloomberg anketine katılan 47 ekonomistten hiçbiri gösterge faizde değişiklik yapılmasını beklemiyor. Faiz şu an yüzde 0.05 seviyesinde. Mevduat ve marjinal kredi faizi oranları sırasıyla eksi yüzde 0.2 ve 0.3 seviyelerinde.