Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin milyarlarca dolarlık ABD Hazine tahvili satıyor. Peki bu durum ABD Hazine tahvil faizlerini yükseltir mi? Goldman Sachs'a göre faizlerde yükseliş en azından hemen olmayacak.

Çin'in merkez bankası geçen ayki sürpriz devalüasyonun ardından Borsayı desteklemek için dolar satıp yuan alıyor. Çin, elindeki ABD tahvil miktarına ilişkin son verileri 7 Eylül'e kadar açıklamayacak. Ama Societe Generale'in tahminine göre rezerv varlığını 11 Ağustos'tan beri 100 milyar dolar azalttı. Çin'in son verilere göre 3,7 trilyon dolarlık rezerv varlığı bulunuyor.

Goldman Sachs'ın makro ve piyasa araştırma eş başkanı Francesco Garzarelli yazdığı bir raporda, Çin ekonomisi yavaşlarken ve piyasalarda çalkantı yaşanırken yatırımcıların paralarını sabit getirili varlıklara park etmesinin, Çin'in ABD Hazine tahvillerini azaltmasını dengelediğini belirtti. Garzarelli, dar fon akışları yaklaşımına göre hareket etmemeyi tavsiye ediyor. Garzarelli'ye göre, toplamda 11,4 trilyon dolar varlık tutan Çin ve diğer merkez bankalarının rezervlerindeki azalış dolar cinsinden tahvilleri uzun vadede olumsuz etkileyecek. Garzarelli, yatırımcıların eninde sonunda tahvillerden çıkıp daha riskli varlıklara yöneleceğine dikkat çekiyor.