Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB),  konuya yakın 3 kişinin verdiği bilgilere göre 645 milyon euroluk (725 milyon dolar) Hollanda ve İrlanda mortgage tahvili satın alma arayışında. Aynı kaynaklara göre banka, menkul kıymet alımı çabalarını hızlandırıyor.

Merkez Bankası, yatırımcılardan 15 meskun mortgage destekli menkul kıymet varlıklarını satmalarını istiyor.  Dutch insurer Aegon NV ve Irlanda Bankası Permanent TSB Group Holdings Plc birimleri tarafından sağlanan krediler de buna dahil. Bloomberg’ün elde ettiği belgeye göre, tahvil sahiplerinin Perşembe günü Londra saati ile 14.00 itibarıyla tekliflerini ibraz etmeleri isteniyor.

Yatırımcılar ve traderlardan gelen eleştirilerden sonra Frankfurt merkezli merkez bankası varlık destekli borçlanma için satın alma programına yeni bir soluk getirmenin yollarını arıyor. Yine konuya hakim kişilerin geçen haftaki açıklamalarına göre, merkez bankası Haziran ayından bu yana, direkt olarak bankalardan tahvil almak yerine yatırımcıların varlıklarını hedef alan faaliyet alanını genişletiyor.

Avrupa Merkez Bankası sözcüsü varlık destekli menkul kıymet satın alım programı hakkında yorum yapmayı reddetti.

AMB, Kasım ayında başlayan varlık alım programı kapsamında, şimdiye 11.1 milyar euroluk varlık alımı gerçekleştirdi ki söz konusu benzer bir program kapsamındaki teminatlı tahvil alımının yüzde 10'nuna denk geliyor.