Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AMB'nin kararı, Çin piyasalarının kapalı olması, PMI'lar... İşte Perşembe günü piyasalara etki eden 5 gündem maddesi.

AMB toplantısı

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Perşembe günü Frankfurt’ta bir araya gelerek olağan para politika toplantısını gerçekleştirecek. Bloomberg anketine katılan 45 ekonomistin tümü faiz oranlarında bir değişiklik yapılmayacağını öngörüyor. Piyasalar Başkan Mario Draghi’nin basın toplantısını ek parasal genişleme ipuçları ile ilgili yakından takip edecek. AMB basın konferansını takiben ayrıca çeyrek dönemlik ekonomik tahminlerini de sunacak.

PMI’lar

Euro Bölgesi’nin hem imalat hem de hizmet sektörüne ait Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ağustos ayında beklenmedik bir şekilde 54.3 ile Mayıs 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. İngiltere’nin hizmet sektörü göstergesi ise Mayıs 2013’ten bu yana en zayıf hızda büyüme gösterdi. Hizmet sektörü PMI’ı 55.6 ile Temmuz ayındaki 57.4 seviyesinden geriledi.

Çin’in resmi askeri geçit töreni

Çin’de piyasalar,  II. Dünya Savaşı anma kutlamaları dolayısıyla Perşembe ve Cuma günü kapalı olacak. Çin piyasalarının kapalı olması, Şanghay Bileşik Endeksi’ndeki sert dalgalanmalar ile artan volatiliteden yorulan yatırımcılarda memnuniyet yarattı. Ancak   Çin tatile rağmen piyasalarda son dönemde yaşanan kargaşa ile ilgili günah keçisi arama arayışında sert önlemler almayı sürdürüyor. Avustralya doları 70 sentin altına geriledi.

Avustralya doları 70 sentin altına geriledi

Avustralya’da perakende satışlar, Temmuz ayında beklenmedik şekilde yüzde 0.1 geriledi ve Mayıs 2014’ten bu yana ilk düşüş kaydedilmiş oldu. Temmuz ayına ait veri de aşağı yönlü revize edildi. Avustralya doları hayal kırıklığı yaratan büyüme verisinin ardından ABD doları karşısında Çarşamba günü Nisan 2009’dan bu yana ilk kez 70 doların altına geriledi. Ülkenin para birimi, Perşembe günü sabah saatlerinde gelen perakende satışlar verisinin ardından bu seviyenin altında işlem gördü.

JPMorgan’ın uyarısı

JPMorgan Chase & Co. analistleri küresel yatırım bankalarında gelirlerin üçüncü çeyrek dönemde yüzde 19 gerileyebileceği uyarısında bulundu. Şirket, sektör için hisse başı kar tahminini düşürdü.