Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(22:30'da güncellendi)

Türk Lirası, bugün açıklanan Ağustos ayı enflasyon verisinin beklenenden daha yüksek çıkmasının ardından, Türkiye'nin para politikasının fiyatlardaki yükselişi kontrol altına almaya yetecek denli güçlü olmadığı görüşünün ağırlık kazanması sonrası, kapanış bazında rekor seviyeye hareketlenirken, tahvil faizleri yükseldi.

Lira dolar karşısında yüzde 0.7 değer kaybederek, TSİ 19:33'te 2.9631 seviyesine geldi ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı. Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyatları enflasyonu Ağustos ayında yıllık bazda, Temmuz ayındaki seviyesi olan yüzde 6.81'den yüzde 7.14'e hızlandı. Bloombergin anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, bu verinin yüzde 6.86 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Türk Lirası, Türkiye'de artan güvenlik riskleri ve altı ayda ikinci kez seçimlere gidilmesi ile sonuçlanan başarısız koalisyon görüşmeleri ile birlikte, bu yıl dolar karşısında yüzde 21'den fazla değer kaybederek, önemli para birimleri arasında üçüncü en kötü performans gösteren para oldu. Enflasyon 2014'teki zirvesi olan yüzde 9.5'ten gevşerken, Türk Lirası'ndaki değer kaybı ithal mallarının maliyetini artırıyor ve ekonomik yavaşlama tehdidini güçlendiriyor. Merkez Bankası faiz oranlarını Şubat ayından bu yana değiştirmedi.

İstanbul'da BCG Partners baş ekonomisti Özgür Altuğ, BloombergNews'a e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Enflasyon baskılarının kontrol altında tutulması için daha sıkı para politikası duruşuna ihtiyaç duyulduğunu düşünmeye devam ediyoruz," dedi ve "Politik olarak, banka 1 Kasım'da yapılacak genel seçimlere kadar fazla birşey yapamaz" yorumunda bulundu.

London Capital Group piyasalar analisti İpek Özkardeşkaya, Bloomberg News'a e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Nerkez Bankası'nın alternatif para politikası tedbirleri, bir süre sonra piyasanın daha yüksek lira faizi çağrısını karşılayamayacak," dedi ve "ABD dolarının 3 seviyesinin üzerine çıkması, enflasyon baskılarını 2016 yılının ilk yarısı itibariyle çift basamaklı seviyelere doğru artırmalı" şeklinde görüş bildirdi.

İki yıl vadeli tahvillerin faizi 13 baz puan yükselerek yüzde 11.12 seviyesine çıkarak, bir haftayı aşkın sürenin kapanış bazında en yüksek seviyesine ulaştı. 10 yıl vadeli tahvillerin faizi yükselişini üçüncü güne taşıyarak yüzde 10.38 seviyesine çıktı. Bu kağıdın faizi 12 baz puan arttı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bu yıl sonu için enflasyon tahminini Temmuz ayında, zayıflayan Türk Lirası'nı işaret ederek, Nisan ayındaki seviyesi olan yüzde 6.8'den yüzde 6.9'a çıkardı.

(22:30'da güncellendi)