Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası, adını açıklamak istemeyen konuya yakın kişilerin bildirimlere göre Yunan bankaları için sağlanan Acil Likidite Yardımı (ELA) fonunda indirime gitti. 

Uygulanan sermaye kontrolleri ve bununla birlikte Yunan hükümeti ile kreditörlerin uzlaşmaya varması mevduat çıkışlarını gevşetti.

Acil Likidite Yardımı'nın (ELA) tavanı 600 milyon euro kesinti ile 89.1 milyar euroya (100 milyar dolar) çekildi. Tavan,  16 Eylül’deki Yönetim Kurulu toplantısına dek sabit kalacak. Bununla birlikte ne AMB'den ne de Yunan tarafından  resmi bir açıklama yapıldı. 

ELA'da geçtiğimiz ay 700 milyon euroluk bir kesintiye gidilmişti. Söz konusu kesinti, Yunanistan'ı nerdeyse Euro Bölgesi'nin dışına sürükleyecek olan aylarca süren mali krizin gevşediğinin yansıması. Eski Başbakan Alexis Tsipras kreditörlerle müzakereleri sonlandırıp referandum talep etmesinin ardından sermaye kontrollerini uygulamaya koydu. Fakat ardından şartları kabul ederek anlaşmaya varmak zorunda kaldı.

Mevduat çıkışlarının Ağustos ayında yaklaşık 300 milyon euroya gerilediği belirtiliyor. Yunanistan Merkez Bankası’nın en son verilerine göreyse, çıkışların Temmuz itibariyla yaklaşık 1.4 milyar euroya düştüğü görülüyor. Yunan halkı 43 milyar dolar euroyu veya toplam tasarrufun yüzde 26.5’ini önceki aylarda banka hesapların çekmişlerdi.