Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de, perakendecilerden restoranlara, hizmet sektöründeki büyüme Ağustos ayında son 10 yılın en yüksek sevitesi yakınında kaldı. Bu durum, ABD'de talebin, finans piyasalarındaki kargaşa ortamında güçlü olduğunu işaret ediyor.

ISM'in açıkladığı imalat sanayi dışı (hizmet) endeksi, Ağustos ayında, önceki seviyesi olan 60.3'ten 59 seviyesine geriledi. Bu seviye beklenenden daha yukarıda ve 2005'ten bu yana ikinci en yüksek seviyeyi işaret ediyor. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde olması sektörde büyüme olduğu anlamına geliyor. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 58.2 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Toronto'da BMO Capital Markets kıdemli ekonomisti Jennifer Lee, "Durum oldukça iyi görünüyor," dedi ve "ABD talebi, diğer büyük ülkelere göre çok daha iyi. Tüm bunlar istihdam artışından kaynaklanıyor. Bu durum devam ettiği sürece, ekonomiye temel destek sağlayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ekonominin yüzde 90'ını kapsayan hizmet sektöründe siparişler, birikmiş işler, üretim ve istihdam Ağustos ayında, yılın ilk yedi ayındaki ortaladamn daha hızlı seyretti. Konut piyasasındaki iyileşme ve süren tüketici harcamaları hizmet sektöründe talebi artırıken, küresel ekonomiye yönelik endişeler şirketlerin büyüme planlarını olumsuz etkiliyor.