Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk traderlar, enflasyonun kontrol altına alınması için artık sözcüklerin yetmediğini kaydediyorlar.

Merkez Bankası'nın geçen ay para politikasını sıkı tutma sözü vermesine karşın, Perşembe günü beklenenden daha kötü gelen tüketici fiyatları verisinin ardından, en az 5 banka enflasyon tahminlerini yukarı yönde revize etti. Citigroup Inc., durumu tekrar kontrol altına alabilmek için "acı veren" bir faiz artırımının gerekebileceğini kaydetti.

Traderlar ayrıca bu görüşlerini, iki yıl vadeli tahvillerin faizini 17 ayın en yüksek kapanışına çıkararak ve Türk Lirası'nın kapanış bazında rekor seviyeye yükselterek somutlaştırdılar.

Piyasanın reaksiyonu, Londra'da Spiro Sovereign Strategy'den Nicholas Spiro'nun gelişen piyasalarda "en az güvenilir" kurumlardan biri olarak nitelendirdiği Merkez Bankası'nın başındaki Erdem Başçı'nın karşı karşıya olduğu zorlukların altını çiziyor. 2 ay süren düşük artışların ardından, tüketici fiyatlarındaki yükseliş Ağustos ayında hız kazandı ve Bloomberg'in anketine katılan 18 ekonomistin 2'si dışında tümünün tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.

Garanti Menkul baş ekonomisi Gizem Öztok Altınsaç, Bloomberg News'a e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Ağustos ayında beklenenin üzerinde çıkan enflasyon, yalnızca bir defalığına bir sapma değil, ileride daha inatçı bir enflasyonun habercisiydi," dedi ve "Enflasyonun uzun vadede sürdürülebilir bazda yıllık yüzde 7'nin altına düşmesini beklemiyoruz ve Merkez Bankasının yüzde 5 olan hedefinin oldukça üstünde kalacağını öngörüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.  

Fonlama Maliyetleri

Başçı'nın 18 Ağustos'ta "ihtiyaç duyulduğu sürece" likiditenin sıkılaştırılacağını söylemesine rağmen, veriler bunu yapmadığını işaret ediyor. Bankacılık sistemine net fonlama 28 Ağustos itibariyle 96 milyar liraya çıkarak rekor seviyeye ulaşırken, ortalama fonlama maliyeti Perşembe günü, 10 gün önceki seviyesi olan yüzde 8.74'ten yüzde 8.66'ya indi.

Türk sabit getirili menkul kıymet varlıkları enflasyon verisine iyi tepki vermedi. İki yıl vadeli tahvillerin faizi Perşeme günü 13 baz puan yükselerek yüzde 11.12'ye çıktı ve bu yıl 300 baz puanın üzerinde bir artış gösterdi. Türk Lirası dolar karşısında yüzde 0.7 değer kaybderek, TSİ 06:52'de 2,9629 seviyesine geldi ve kapanış bazında rekor seviyeye indi. Türk tahvillerinde reel faizler, diğer bir deyişle enflasyon üzerine prim, 4 yüzde puanını aştı ve bu 2011'den bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Citigroup, BGC Partners, JPMorgan Chase & Co., Barclays Plc ve Finansbank AŞ'nin tümünde ekonomistler yol sonu enflasyon tahminlerini dün yıllık yüzde 8'in üzerine çıkardı. Başçı da piyasayı izliyor: 2015 yılı için enflasyon tahminini Temmuz ayında, Nisan ayındaki seviyesi olan yüzde 6.8'den yüzde 6.9'a yükseltti.

İstanbul'da BCG baş ekonomisti Özgür Altuğ'a göre, enflasyon bekleyişlerine revizyonların geldiğini, zira birçok ekonomistin Ağustos ayındaki hayalkırıklığı yaratan verinin bir süre daha en iyi seviye olabileceğini düşündüğünü söyledi. Avantajlı baz etkileri Eylül ayında ortadan kalkarken, temel sektörlerde fiyat artışları yaz döneminde ertelendi. Bu, Türk Lirası'nın dolar karşısında son bir yıldaki yüzde 27'lik değer kaybının tam etkisinin henüz verilere yansımadığı anlamına geliyor.

Beklentiler İzleniyor

Altuğ, Perşembe günü verdiği mülakatta, "Şimdi herkes enflasyon beklentilerini yukarı yönde revize ediyor, merkez bankası daha fazlasını yapmaya zorlanmalı, zira son toplantıda bu gelişmeleri yakından izlediklerini söylediler," dedi.

Türkiye'nin 1 Kasım'da yenilenecek seçimlere yaklaşması ile birlikte, Merkez Bankası Başkanı, JPMorgan ekonomisti Yarkın Cebeci'ye göre, eğer piyasalar harekete geçmeye zorlamazsa, yakın zamanda adım atma konusunda isteksiz olabilir.

Cebeci, "Merkez Bankası'nın hem lira hem de enflasyon baskılarındaki güçlenme karşısında harekte geçme konusundaki isteksizliği halihazırda bankanın kredibilitesine zarar vermiş durumda," dedi ve "Merkez Bankası'nın seçimlere yaklaşırken mümkün olduğunca az hareket edebileceğinden edişeliyiz" yorumunda bulundu.

-Bloomberg News-