Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Almanya’da fabrika siparişleri Temmuz ayında beklentilerin üzerinde gerileyerek, Avrupa’nın en büyük ekonomisinde büyümenin  hala düzensiz olabileceği sinyali verdi.

Ekonomi Bakanlığı’nın Cuma günü Berlin’de açıkladığı verilere göre mevsimsel dalgalanmalara ve enflasyona göre düzenlenmiş siparişler, Haziran ayında yüzde 1.8 yükselmesinin ardından yüzde 1.4 geriledi. Tipik olarak volatil seyreden veri Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yüzde 0.6’lık düşüş beklentilerinin üzerinde bir gerileme kaydetti. Siparişler bir yıl önceye göre yüzde 0.6 geriledi.

Almanya’nın ihracatçıları, Çin ekonomisinin yavaşlaması ile durağanlaşma potansiyeli olan küresel ticaretten olumsuz etkilenebilir. Bu durum şirketlerin yurtiçi talebe daha çok bel bağlamaları anlamına geliyor. Bundesbank geçtiğimiz ay ülkenin rekor düşük seviyedeki işsizlik ve artan ücretler ile “sağlam” bir büyümeye ilerlediğini belirmişti.

İhracat siparişleri Temmuz’da yüzde 5.2 geriledi. Yurtiçi talep yüzde 4.1 arttı. Euro Bölgesi dışından gelen siparişler yüzde 9.5 düştü. Bölgeden gelen siparişler yüzde 2.2 yükseldi.