Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, ABD’nin istihdam verisi öncesi haftalık düşüşe hazırlanıyor. Öte yandan, sanayi şirketleri hisse senetleri geriliyor ve Çin'in hisse senetlerine sağladığı desteği geri çekebileceği endişelerine büyüyor. Türk Lirası rekor düşük seviyeye doğru geriliyor.

SK Holdings Co. Güney Kore hisse senetlerindeki düşüşe öncülük ederek yüzde 6.1 oranında geriledi. Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi iki yılın en düşüğüne geriledi ve Ping An Insurance (Group) Co. yüzde 3.5 düştü. PetroChina Co., petroldeki düşüş ile birlikte enerji hisselerinde hızlandırdı. Hindistan hisseleri, Temmuz 2014’ten bu yana yaptığı en düşük kapanışa doğru geriledi. Lira dolar karşısında yüzde 0.4 değer kaybetti. Malezya ringgiti 1993 yılından bu yana en uzun süreli haftalık düşüşüne ilerledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.8 düşerek Hong Kong saati ile 12.45’te 795.01 puana geriledi ve haftalık kayıplarını yüzde 3.1’e genişletti. ABD hükümetinin Cuma günü açıklayacağı tarım dışı istihdam verisi, FED’in faiz artırımı gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğine karar vermesi öncesinde önemli bir gösterge olacak. Faiz oranlarının sıfıra yakın seviyede olması riskli varlıkları yükseltmişti. Çin piyasaları, hükümetin Perşembe günü hisseleri desteklemek için piyasaya müdahale ettiği spekülasyonlarıyla birlikte iki günlük tatilin ardından Pazartesi açılmış olacak.

VietinBank Securities JSC Müdür Yardımcısı Dang Tran Hai Dang, “Yatırımcılar ABD verisi öncesi çok tedbirli olmalı. Piyasalar bugün biraz sessiz fakat Çin piyasalarının tekrar açılmasından sonra neler olacağını kim bilebilir ki?” dedi.