Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetlerindeki gerilmenin sürüp sürmeyeceği analistlerin ve ekonomistler en önemli gündem maddelerinden biri oldu. Bunlardan biri de Çin hisselerindeki çöküşü tahmin eden UBS bankacılık grubunun bağımsız kıdemli ekonomi danışmanı Geroge Magnus.

George Magnus, Çin hisselerinin dip seviyelerinden uzak olduğunu savunuyor. Magnus'a göre politika yapıcılar piyasalara müdahale etmeyi bırakmalı ve Şanghay Bileşik Endeksi'nin uzun vadeli ortalama seviyelerine inmesine izin vermeli. Magnus, endeksin o seviyelere geriledikten sonra ralli yapması için iki koşul olduğunu belirtti. Magnus'a göre yatırımcıların, şirket kârlarının iyileştiğini ve  Çin hükümetinin reformlara bağlı kaldıklarına dair somut kanıt görmesi  gerekiyor. Magnus, hisselerin ralli yapması için yatırımcıların hukukun üstünlüğü, şeffaflık ve açıklık konularında Çin'e biraz olsun itimat etmesi gerektiğini belirtti

Şanghay Bileşik Endeksi son yedi yılın zirvesini gördüğü 12 Haziran'dan beri yüzde 39 geriledi. Endeksteki çöküşü engellemek için regülatörler büyük hissedarların satış yapmasını yasakladı, halka arzları askıya aldı. Magnus'a göre zayıf ekonomik büyüme nedeniyle endeksteki yükselişler geçerli bir temel dayanmıyordu. Analistler Çin ekonomisinin bu yılki ekonomik büyümesinin, son 25 yılın en düşük oranı olan yüzde 6,9'da kalacağını tahmin ediyor. Çin politika yapıcıları  ekonomik büyümeyi desteklemek için kasımdan beri beş kez faiz indirdi, banka kredileri üzerindeki kısıtlamaları azalttı. Ancak ağustos ayı resmi imalat endeksi son üç yılın en düşük seviyesine inerken Çin'in sanayi şirketlerinin kârı temmuzda yüzde 2,9 düştü.