Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün günlerden tarım dışı istihdam.

Piyasalar ABD’nin aylık istihdam verisinin açıklanmasını beklerken, G20 Ankara’da toplandı, AMB Başkanı Mario Draghi’nin güvercin açıklamaları hisse senetlerini desteklemede başarısız oldu. İşte Cuma günü piyasalara damgasını vuran 5 gelişme

İstihdam

ABD’nin Ağustos ayına ait tarım dışı istihdam verisi TSİ 15.30’da açıklanacak.  Bloomberg anketine katılan 97 ekonomistin tahminlerinin medyanı 217,000’lik bir artışa işaret ediyor. Bloomberg News ekonomi editörlerinden Dan Moss, bugünkü verinin çok özel olduğunu söyledi. Veri, Fed’in Eylül ayı toplantısından önce açıklanacak son önemli gösterge olma özelliği taşıyor. Eylül toplantısında 10 yıla yakın bir süreden bu yana ilk kez faiz artırım kararı alınması hala bir ihtimal olmayı sürdürüyor.

Ücretler

Ortalama saatlik ücretler ile ilgili veri de bugün açıklanacak. Bu veri enflasyon ve tüketici odaklı büyüme ile ilgili işaretler arayan ekonomistler için önemli olacak.

G20 toplantısı

G20 ülkelerinden maliye bakanları, Türkiye’nin başkenti Ankara’da bir araya gelerek gelişen piyasalardaki yavaşlamayı ve ABD’nin olası faiz artırımı tartıştı. Toplantıda bulunan bir Euro Bölgesi yetkilisi G20’nin mevcut taslak bildirisinde Çin piyasasındaki volatiliteden bahsedilmediğini belirtti. Aynı yetkili birkaç yetkilinin bu konunun dahil edilmesi için çalıştığını ifade etti.

AMB reaksiyonları

Mario Draghi’nin Perşembe günkü güvercin değerlendirmeleri euroda aşağı yönlü etki yapmaya devam ediyor. Lüksemburg Maliye Bakanı Pierre Gramegna bu sabah AMB’nin parasal genişleme programının Euro Bölgesi ekonomisinde arzu edilen etkiyi yaratmakta olduğunu söyledi.

Avrupa hisseleri düşüşte

Avrupa’da hisse senedi piyasaları geçtiğimiz iki günde ralli yapmıştı ancak bu sabah itibarıyla yatırımcının istihdam verisine odaklanması ile düşüşe geçti. Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11.00’da yüzde 1.7 geriledi. Almanya’da DAX Endeksi’nin 50 günlük hareket ortalaması, 200 günlük ortalamanın altına geriledi. Teknik analistler söz konusu hareketi ivmenin yavaşladığı sinyali olarak görüyor. DAX  Nisan ayındaki rekor seviyeden yüzde 18 geriledi.